België met de hakken over de sloot door naar de kwartfinale

Print
België met de hakken over de sloot door naar de kwartfinale

Afbeelding: AFP

Opnieuw leek er een stunt in de maak dit WK, maar België poetste knap een 2-0 achterstand tegen Japan weg en haalde alsnog de kwartfinales. Nacer Chadli zorgde in de blessuretijd voor de verlossing: 3-2.

België keek in de tweede helft tegen een 2-0 achterstand aan. De eerste helft was geëindigd zonder doelpunten.

Vertonghen in de fout
Een fout van Vertonghen leidde de 1-0 van Japan in. De bal werd vanuit de middenstip diep gegeven, Vertonghen leek er nog tussen te komen maar miste zijn interceptie compleet waardoor Genki Haraghuchi kon profiteren. Hij sprintte naar het doel en klopte Courtois in de lange hoek. Vertonghen maakte bij zijn inhaalactie geen beste indruk.

Amper een minuut later leek België weer op gelijke stand te komen, maar Eden Hazard knalde de bal op de paal na een voorzet van Dries Mertens. Na een paar minuten lag de bal juist weer achter Courtois. Takashi Inui plaatste de bal perfect naast de lange Belg in het doel. België keek verstomd toe.

Vertonghen maakt het goed
Bondscoach Martinéz kreeg het benauwd en voerde een dubbele wissel door. Mertens moest eruit voor Chadli en Carrasco maakte plaats voor Fellaini. Ineens ging België met man en macht vooruit om een doelpunt te forceren. Uitgerekend de man die bij de 1-0 de fout inging, zorgde voor de aansluitingstreffer. Vertonghen kopte vanuit een moeilijke hoek en met een schitterende boog over de Japanse doelman in de kruising. Zijn kopbal leek meer op een voorzet, maar dat deerde de Belgen niet.

België kreeg vleugels en drukte Japan met de rug tegen de muur. Het spel van de zuiderburen werd beloond. Hazard dribbelde zijn tegenstander voorbij en gaf goed voor op de invaller Fellaini die binnenkopte.

Chadli de verlosser
In de laatste minuut scoorde Chadli de winnende na een razendsnelle counter. De corner was voor Japan, dat nog enkele kansen kreeg op de winnende. Courtois plukte de hoekschop van voormalig VVV'er Keisuke Honda uit de lucht, gaf snel mee aan de op topsnelheid rennende De Bruyne die hem vervolgens diep gaf op de opkomende rechtsback Meunier. Zijn voorzet werd slim door Lukaku gemeden zodat Chadli makkelijk binnen kon schieten en de Belgische hoop op de wereldtitel in leven hield.

Brazilië
België kan zich na de heroïsche comeback opmaken voor Brazilië dat eerder op maandag van Mexico won.