Gemeente sluit horecazaak Raman Geleen

Print
Gemeente sluit horecazaak Raman Geleen

Afbeelding: Google Streetview

Geleen - De horecavergunning van Raman aan de Rijksweg Centrum 27a in Geleen is door de gemeente Sittard-Geleen introkken. Het exploiteren van de zaak is daarmee niet meer mogelijk.

De maatregel volgt op de vondst, half mei, van een volgens de politie professionele hennepplantage met achthonderd planten in de kelder van de horecazaak. De eigenaar van de zaak kan overigens nog bezwaar aantekenen tegen het besluit.

Grote controle
De plantage kwam aan het licht bij een grote controle op naleving van horecaregels in Geleen op 18 mei. Verschillende zaken in het centrum kregen bezoek van de politie, de ­gemeente, de Belastingdienst, de Nederlandse Voedsel- en Waren­autoriteit (NVWA) en Enexis.

Daarbij werden ook op adressen controles uitgevoerd op illegale bewoning. Zes illegaal in Nederland verblijvende Albanezen werden overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie.

Illegaal
De (overheids)instanties hebben ­afgelopen vrijdag een nieuwe, soortgelijke controle gehouden in Geleen. Daarbij heeft de Belastingdienst op ‘meerdere locaties’ beslag gelegd op ‘roerende en onroerende zaken’.

De NVWA deelde bij de controle van keukens in horecazaken drie boetes uit, onder meer wegens het niet op orde hebben van de hygiëne. Ook zijn opnieuw adressen in Geleen gecontroleerd op illegale ­bewoning. De Vreemdelingenpolitie trof daarbij vier illegalen aan waarop het ‘terugkeerbeleid wordt toegepast’. Op één woonadres kwam bij deze nieuwe controle een hennepknipperij en -drogerij aan het licht. De politie vond hier 68 kilo hennep met een straatwaarde van 280.000 euro.

Meer controles
De precieze namen van horeca­zaken of van straten waar de ­controles plaatsvonden zijn niet ­bekendgemaakt. Het ging vrijdag om controle van ‘een tiental horecapanden en een tiental woonadressen’.

Een gemeentewoordvoerder zegt dat de intentie bestaat de komende tijd meer controles uit te voeren. Aanleiding voor het optreden zijn ‘signalen van toezichthoudende instanties’.

Steun
Jolanda Hameleers van de Sittard-Geleense afdeling van Horeca Nederland juicht de handhaving toe. Volgens haar worden goedwillende ondernemers benadeeld door collega’s die horecaregels aan hun laars lappen.

Ze bevestigt dat signalen uit de Geleense horeca over zaken die niet kloppen, worden doorgegeven aan de gemeente. De horeca moet volgens haar samen met politie en gemeente verantwoordelijkheid nemen voor het (veiligheids)beleid.