Meer suïcide onder jeugd

Print
Meer suïcide onder jeugd

Afbeelding: iStock

81 jongeren hebben vorig jaar zelfmoord gepleegd in Nederland. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal suïcides in een jaar tijd.

Deskundigen pleiten voor acuut onderzoek naar de opvallende stijging van het aantal jongeren dat zelfmoord pleegde vorig jaar. Onder de 10- tot 20-jarigen steeg het aantal zelfdodingen met 42 procent, van 48 jongeren in 2016 naar 81 in 2017. De meeste van hen waren 18 of 19 jaar oud, blijkt uit cijfers van het CBS.

Problemen jeugdzorg
Jeugdpsychiaters als Jan Mokkenstorm en Robert Vermeiren noemen de problemen in de jeugdzorg als een van de mogelijke verklaringen. Jongeren in psychische nood zouden regelmatig te laat, geen of te lichte hulp krijgen, nu de gemeente verantwoordelijk is voor de zorg.

Netflix
De deskundigen zoeken de verklaring ook in een heel andere hoek: bij de razendpopulaire Netflixserie 13 reasons why, waarin een tiener zelfmoord pleegt. Dat gaf volgens critici een te romantisch beeld van suïcide en kan leiden tot kopieergedrag.

"Jonge kinderen die te kampen krijgen met hun eerste verdriet kunnen in deze serie de hint oppikken: zelfmoord is een oplossing voor problemen", zegt oprichter en psychiater Jan Mokkenstorm van 113 Zelfmoordpreventielijn. Het is volgens hem te simpel om Netflix de schuld te geven van de stijging. "Maar het kan eraan hebben bijgedragen. Dat moeten we goed uitzoeken."

Dodelijke middelen
De hulplijn onderzoekt ook of er nieuwe dodelijke middelen op de markt zijn, die aan de basis van de stijging kunnen liggen.

113 Zelfmoordpreventielijn kreeg 14 miljoen extra overheidssubsidie voor meer gratis hulpverlening en onderzoek. Dat geld wordt onder meer gestoken in betere opvang op de spoedeisende hulp en de intensive care van ziekenhuizen, waar slachtoffers worden opgevangen na een zelfmoordpoging.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen