Supersnel internet in 2023 voor iedereen

Print
Supersnel internet in 2023 voor iedereen

Afbeelding: iStock

Het kabinet stelt als doel dat alle Nederlanders in 2023 over snel vast breedbandinternet (minimaal 100 megabit per seconde) beschikken. Een grote meerderheid moet in datzelfde jaar een nog eens tien keer zo snelle verbinding (1 gigabit per seconde) hebben.

Dat staat in het Actieplan Digitale Connectiviteit dat het kabinet dinsdag presenteert.

Mobiel
Het kabinet wil ook dat Nederland op het gebied van mobiel internet koploper blijft. Er zijn nog altijd plekken in Nederland waar de mobiele netwerkdekking onvoldoende is, bijvoorbeeld omdat het aanbieden op de locaties voor operators commercieel niet-rendabel is. Om dit aan te pakken wordt er bij de aankomende veiling een dekkingsverplichting opgelegd. Slechts drie procent van de Nederlanders heeft nu geen toegang tot snel vast breedband internet.

Randvoorwaarden
"We zijn met onze digitale infrastructuur nu koploper, maar we moeten nu stappen zetten om dat te blijven", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). "De komende jaren worden immers allerlei dagelijkse zaken continu verbonden met het internet: auto’s, landbouw, zorg, robots maar ook huishoudelijke apparaten. Elke Nederlander moet dan altijd over snel vast en mobiel internet beschikken. Om dat te bereiken creëert het kabinet daarom nu de benodigde randvoorwaarden voor innovaties en de diensten die daaruit ontstaan.”