Ongeloof, afgrijzen en toch opluchting bij fans in België

Print
Ongeloof, afgrijzen en toch opluchting bij fans in België

Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Veel spannender kon het niet. Nagelbijten en zweetdruppeltjes op het voorhoofd. In Lanaken beleefden de Belgische fans een regenboogpalet aan emoties.

‘De spanning loopt hier van de tribunes’, zo galmt de stem van commentator Frank Raes uit de luidsprekerboxen naast een enorm tv-scherm. In Lanaken, op het Kerkplein vóór café Bierpunt, was die spanning zeker niet minder. Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd tegen Japan, was België tussen hoop en vrees.

Spanning
Een knulletje van een jaar of vijf, met blauwe bril en rode schoenen, kijkt dan al bijna een half uur ademloos naar het grote scherm. Het is nog een half uur wedstrijd te gaan, België staat met 2-0 achter. Vanaf dat moment sluit hij zich volledig af van de rest van de wereld en waant hij zich in het stadion. Onbewogen, maar soms trillend van de spanning kijkt hij toe.

De pakweg 250 supporters die op het scherm naar het duel van de Rode Duivels kijken, kunnen het niet geloven dat België twee treffers achter staat. Net als de Belgen op het veld, zijn de supporters even helemaal de weg kwijt. Met open mond, de handen in het haar. Hier en daar wat vochtige en angstige ogen. De tweede treffer van Japan is een mokerslag.

Experts
Een dik uur eerder werd er nog stevig geknikt op het terras van Bierpunt in Lanaken. De deskundigen op de Belgische tv spreken hun voorspellingen uit. Alle experts zien in hun kristallen bol een overwinning voor de Belgen. De pakweg 250 supporters die op een groot scherm naar het duel van de Rode Duivels kijken, hebben er net zoveel vertrouwen in.

De atmosfeer is dan nog ontspannen op het plein in de schaduw van de kerk, maar ook wat tam. Waar in Nederlandse steden en dorpen de voetballiefhebbers oranje uitgedost de pleinen bevolken, blijven de Belgen ingetogen. Het is geen feest. Niet zoals we dat in Nederland zien. Misschien is het omdat het ‘maar’ Japan is.

Gejuich
Maar de Japanners verrassen iedereen volledig. Tot in Lanaken weten de Aziaten de Belgen keihard te raken. Knock-out? In het veld niet, op het terras wel. Weinigen geloven nog in een overwinning van de Belgen. Wegwerpgebaren, schuddende hoofden, afgrijzen. Een onwaarschijnlijke inhaalrace tot 2-2 laat iedereen weer een beetje dromen en Nacer Chadli verlost de Belgen uiteindelijk diep in blessuretijd uit hun lijden.

Geschreeuw, gegil, gejuich en wapperende vlaggen. Alleen het jongetje met de blauwe bril laat alleen een grijns zien, balt zijn vuistje en blijft rustig. Hij weet het: vrijdag gaat hij weer kijken. Dan spelen de Rode Duivels tegen Brazilië.