Redding voetballertjes kan maanden duren: 'Ze krijgen duikles'

Print
Redding voetballertjes kan maanden duren: 'Ze krijgen duikles'

Deze foto laat zien hoe de voetballertjes en hun coach werden aangetroffen in de gedeeltelijk ondergelopen grot. Afbeelding: AD/AP

Het kan maanden duren voordat de jonge voetballertjes en hun coach veilig uit de Thaise grot gered kunnen worden waar Britse duikers hen maandag vonden na een dagenlange zoektocht.

De groep krijgt levensmiddelen en medicijnen voor vier maanden en een duiktraining die moet helpen de grot te verlaten als het waterpeil is gezakt, meldt het Thaise leger.

Voedsel
Het leger is op dit moment met hulpverleners bezig met het distribueren van voedsel en medicijnen naar de uitgehongerde groep. Intussen wordt duidelijk dat de beproeving nog niet over is voor de kinderen en hun coach.

"We bereiden ons voor om voor minstens vier maanden extra voedsel te sturen en trainen de dertien groepsleden om te duiken terwijl we het water blijven wegpompen vanuit het complexe ondergrondse grottenstelsel", zegt kapitein Anand Surawan van de Thaise marine. Het voedsel dat de kinderen en hun coach toegestuurd krijgen, bestaat vooral uit calorierijke gels om hen te helpen aansterken.

Lees ook: Vermiste jongens levend in Thaise grot gevonden

"Artsen hebben ons geadviseerd om verschillende soorten medicijnen aan te bieden om infecties en andere ziekten te voorkomen", zei Surawan, eraan toevoegend dat medisch personeel de kinderen heeft bereikt.

'Vastberadenheid en uitrusting'
"We zeiden dat het onmogelijk was omdat het elke dag regende ... Maar dankzij onze vastberadenheid en onze uitrusting vochten we tegen de natuur", reageert Narongsak Osottanakorn, de gouverneur van de provincie Chiang Rai.

Ook de Thaise premier Prayuth heeft vanuit Bangkok zijn vreugde over de doorbraak gedeeld met de reddingswerkers via een teleconferentie met de redders.

De ontdekking van de kinderen dompelde Thailand in vreugde na dagen van moeilijk onderzoek, gehinderd door stortregens en overstromingen.

Schuilen voor regen
De groep verdween op 23 juni in de grot van Tham Luang Nang non, in het noorden van Thailand, na een voetbaltraining. Ze kwamen vast te zitten toen ze wilden schuilen voor de regen. Reddingswerkers gaan ervan uit dat ze voor het opkomende water gevlucht zijn naar een droog deel van het grottenstelsel.