Cel en tbs geëist voor verkrachting door tbs'er op verlof

Print
Cel en tbs geëist voor verkrachting door tbs'er op verlof

Afbeelding: De Limburger

Oostrum - Voor de rechtbank in Roermond is dinsdagmorgen drie jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de tbs’er die op verlof in december 2016 in Oostrum een 23-jarige vrouw zou hebben verkracht.

De 34-jarige verdachte zou de vrouw voorbij zijn gefietst tijdens een onbegeleid verlof uit de tbs-kliniek in Oostrum. Onder bedreiging van een mes zou de verdachte de vrouw hebben verkracht en allerlei vernederende seksuele handelingen hebben laten verrichten.

'De enge man in de bosjes'
De verdachte  ontkent stellig, het slachtoffer zou hem onder het fietsen spontaan om seks hebben gevraagd. Op een vraag van rechtbankvoorzitter Vincent van Deventer hoe vaak hem dat in zijn leven is gevraagd, antwoordde de verdachte: twee keer, de eerste keer in Oostrum en twee weken geleden weer.

De man uit Hoorn zit in de tbs-kliniek omdat hij in de gevangenis na een eerdere veroordeling een medegevangene bijna heeft gewurgd. In 2000 kreeg hij als 16-jarige een jeugdstraf omdat hij  in Lelystad de 16-jarige Ankie Blommaert had vermoord.

Pieter Baancentrum
In verband met de verkrachting j in Oostrum werd de verdachte voor nieuw onderzoek naar het Pieter Baancentrum gestuurd. Daar kon geen ‘nieuwe’ stoornis worden geconstateerd die tot de conclusie zou kunnen leiden dat de verkrachting niet of niet helemaal aan de verdachte is toe te rekenen. Toch is het volgens het Openbaar Ministerie mogelijk opnieuw tbs op te leggen, dit keer om te voorkomen dat de verdachte nog een keer een seksueel delict pleegt.

De advocaat van de verdachte stelde dat de vrouw zelf  om sex heeft gevraagd en past dat in het seksueel leven van de vrouw.  Hij had het slachtoffer in de rechtszaak als getuige willen horen maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. Daarmee is, aldus de advocaat, het Europees recht op een eerlijk proces geschonden en dient daarom  vrijspraak te volgen.

Uitspraak volgt 17 juli.