Van Nul tot Nu: Schetsen uit Limburg

Print
Van Nul tot Nu: Schetsen uit Limburg

Het oude raadhuis van Heerlen. Afbeelding: Reyckheyt

Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege in Heerlen schrijft de wekelijkse historische rubriek Van Nul tot Nu in VIA Heerlen. Deze wordt ook in de VIA-sectie op De Limburger Heerlen geplaatst.

De Rotterdamse schoolmeester en journalist Jan Hobbel verbleef omstreeks 1885 enige tijd in Limburg. Er ging een exotische wereld voor hem open.

Hobbel is onder de indruk van het landschap en de eenvoud van de mensen. Hij is overtuigd van de heilzame werking van het Geuldal op de gezondheid. Vooral longlijders hebben volgens hem baat bij de gezonde lucht en de lichamelijke inspanning van het bestijgen van de heuvels. Hij beschrijft een aantal paradijselijke wandelingen bij mooi zomerweer of in de vroege herfst. In het heerlijke Limburg vind je een overvloed aan vossen, hazen, konijnen, fazanten en patrijzen. Vlinders zijn kleurrijker en veelvuldiger dan in Holland.

Hobbel wandelt vanuit Gulpen over Ubachsberg naar Simpelveld en Heerlen. Op de Vrouwenheide waant hij zich op het hoogste punt van Nederland en bewondert hij de molen. Vanuit de top van die molen kan men bij helder weer 48 kerktorens van dorpen en buurschappen waarnemen. Het mooiste dorp in de omgeving is voor hem Heerlen, waar het natuurschoon niet minder bewonderenswaardig dan in Valkenburg, Gulpen en Vaals. Het is een flink dorp waarvan de kom ongeveer 2000 inwoners telt. Heerlen is het oudste dorp van de gehele landstreek. Opgravingen van Romeinse oudheden, onder leiding van rijksarchivaris pastoor Habets, bevestigen dit. Hobbel bewondert het sierlijke raadhuis van Heerlen en de vier mooie wegen die vanuit vier windrichtingen er naar toe leiden. De bevolking ziet reizigers graag komen. Men is slim, zelfs sluw en geraffineerd. Heerlenaren in den vreemde, bijvoorbeeld in Brussel of in Wenen, zijn vaak succesvol. In Heerlen is een grote verdraagzaamheid tegenover Joden en Protestanten.

Bron: Limburg door vreemde ogen, van Antoine Jacobs en Harrie Leenders

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →