Maastricht en Heuvelland-gemeenten hebben financiële huishouding op orde

Print
Maastricht en Heuvelland-gemeenten hebben financiële huishouding op orde

Het provinciehuis in Maastricht. Afbeelding: De Limburger

Gulpen / Meerssen / Vaals - De gemeente Maastricht en de gemeenten Eijsden-Margraten, Gulpen-Wittem, Meerssen, Vaals en Valkenburg aan de Geul zullen de lichtste vorm van financieel toezicht krijgen. Dit werd geconcludeerd na een verdiepingsonderzoek van de Provincie Limburg.

Uit dit onderzoek bleek dat deze gemeenten hun financiële huishouding zodanig goed op orde hebben dat zij tot en met 2021 het repressieve toezicht zullen krijgen, de meest lichte vorm van toezicht. Dit houdt in dat gemeenten begrotingsplannen en eventuele wijzigingen zelf mogen uitvoeren zonder tussenkomst van de Provincie Limburg.

Voorwaarden
Voor twee gemeenten zijn extra voorwaarden van toepassing op deze regeling. Gulpen-Wittem kreeg als voorwaarde dat de begroting voor de komende jaren structureel in evenwicht moet zijn.

Voor Meerssen gelden twee voorwaarden. Ten eerste moet deze gemeente eind 2018 een beleidsplan voor wegen vaststellen, waarin binnen vier jaar ook achterstallig onderhoud wordt aangepakt. Daarnaast moeten de lasten voor gebouwen onder beheer van de gemeente volgens plan worden uitgevoerd.

Beoordeling
De Provincie beoordeelt sinds 2006 elke gemeente één keer in de vier jaar met een verdiepingsonderzoek. In dit onderzoek worden zowel de financiële situatie als de financiële functie geanalyseerd. Zo wordt bekeken of gemeenten voor vier jaar onder het lichte toezicht kunnen worden gezet.