'Droogte zeker tot diep in volgende week'

Print
'Droogte zeker tot diep in volgende week'

Afbeelding: ANP

Het einde van de droogteperiode is nog lang niet in zicht. Dat zegt Weerplaza op basis van zogeheten modelberekeningen. Het blijft volgens het weerbureau tot "diep in volgende week'' op de meeste plaatsen droog en het neerslagtekort wordt daardoor almaar groter.

"De gevolgen laten zich raden: bijvoorbeeld natuurbranden en een toename van blauwalg in zwemwater'', aldus een woordvoerder. "Door de aanhoudende droogte zijn mogelijk flinke maatregelen nodig, om een watertekort te voorkomen.''

Lees ook: Auto parkeren in gras kan al brand veroorzaken

1976
Alleen in de zomer van 1976 was het tekort aan neerslag groter. "In de zomer is het normaal dat er een tekort is, meestal tussen 50 en 100 millimeter. Nu is het tekort gemiddeld al 161 millimeter over heel het land, in sommige regio's al meer dan 200 millimeter.''

Een popfestival in Rhenen werd afgelast vanwege de hoge temperaturen en in een aantal regio's riskeren boeren een boete als ze sproeien met water uit sloten, kanalen of beken. Sommige dijken worden natgehouden om te voorkomen dat ze scheuren en bezwijken.

Zuinig
Waterschappen, Rijkswaterstaat en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) roepen iedereen op om vooral zuinig te zijn met water. Het kabinet trekt extra geld uit voor de aanpak van problemen door de droogte. 

Bekijk hier de actuele weersverwachting