Zuid-Europese brilgrasmus broedt in Eifel

Print
Zuid-Europese brilgrasmus broedt in Eifel

Afbeelding: De Limburger

Nooit eerder werd zo noordelijk een nest brilgrasmussen waargenomen. Tot vorig jaar, toen plotseling een paartje neerstreek in het heidegebied Dreiborner hoogvlakte nabij Gemünd in het Nationaal Park Eifel. De twee vogels broedden een nest van vijf nakomelingen uit.

Eerder werden wel enkelingen waargenomen. De eerste brilgrasmus werd in 1984 in IJmuiden gezien. In 1999 werd er eentje gespot in België. Maar een paartje met nakomelingen is in de wereld van de vogelaars in deze regio spectaculair nieuws. Immers de brilgrasmus komt vooral voor in landen rond de Middellandse Zee en in de winter trekken ze naar Afrika. De brilgrasmus is een zangvogel die herkenbaar is aan de roodbruine vleugels en een witte buik.

De komst van de brilgrasmus naar het Nationaal Park Eifel was het belangrijkste nieuws tijdens de presentatie van de jaarlijkse soortentelling. Daaruit blijkt dat het totaal van planten en dieren in het park uitkomt op 10.050 soorten, waarvan ruim de helft insecten zijn. Van alle waargenomen soorten zijn 2300 soorten met uitsterven bedreigd. Opvallend bij de vogels was de aanwezigheid van de in Noordrijn-Westfalen met uitsterven bedreigde en ook in Nederland zeldzame draaihals, familie van de specht, in het natuurgebied. De draaihals overwintert in Afrika.