Column: In extremis

Print
Column: In extremis

Afbeelding: Peter Schrijen

Wat een heerlijk WK voetbal tot op heden. Ik schrijf dit luttele uren nadat ex-MVV’er Nacar Chadli (2005 – 2007) voorkwam dat de Rode Duivels met een enorme kater ruim op tijd thuis zouden zijn om de proloog van de Tour de France te kunnen kijken.

Na een verdiende 2-0 achterstand – wat speelden die Japanners fris van de lever en vooral met een groot hart – begrepen de Belgen net op tijd dat met arrogantie en nog minder met gemakzucht zelden of nooit een wedstrijd wordt gewonnen. In plaats van met het schaamrood op de kaken op Zaventem terug te keren in het moederland, mogen onze zuiderburen vrijdag zes juli in de kwarfinale aantreden tegen Brazilië. Ik neem aan dat de Belgen hun dikke nek in de kleedkamer achter hebben gelaten als ze aan de partij tegen de Goddelijke Kanaries beginnen. Indien dat niet het geval is zal het niet zo zijn dat Chadli in extremis, dus op z’n Duits, zijn land naar de halve finale schiet. Vrijdagavond uiterlijk voor elf uur weten we of de Woldernaren nog steeds Belgen zijn of dat ze enigszins besmuikt de zelf aangebrachte grenspaal ergens in een wei in Vroenhoven hebben gedropt.

Ondertussen maakt euze Tom zich op voor zijn terugkeer in de Tour de France. Dumoulin heeft weinig op met onderschatting van tegenstanders. Ook niet met overschatting van zijn eigen talent. Net zo zeer is hij niet behept met obligate antwoorden op de duizenden vragen die per jaar aan hem worden gesteld. Als hij iets ‘kut’ vindt dan zal hij daar – om de schone schijn op te houden – niet vaginaal van maken. Opmerkelijk overigens dat zelden of nooit iemand de Maastrichtse wielrenklasbak bekritiseert op dit bijna stopwoordje van hem. Niet dat ik daar nu om vraag. Veel meer sporters moeten juist met hun hart laten spreken. Politici nog veel meer overigens. Daar horen ook woorden bij die niet academisch zijn en zedenpredikers en andere moraalridders een lichte tot zware hartverzakking opleveren.

Blijft nog een quizvraag over. En nu niet flauw doen en meteen gaan googelen. Zijn er meer spelers die ooit met de Maastrichtse ster op de borst speelden en – zoals Chadli - tijdens een WK voetbal het net vonden?  Voor de voetbalallesweter een inkoppertje. Tenminste die tot de generatie krasse knarren behoort. En omdat de vakantie begint: welke Maastrichtenaren – behalve Tom Dumoulin - weten hoe het voelt om een etappe te winnen in de Tour de France?