Besluit zesbaanse A2 later vanwege onderzoek effecten

Print
Besluit zesbaanse A2 later vanwege onderzoek effecten

Afbeelding: Annemiek Mommers

Het besluit over verbreding van de A2 tussen Kerensheide en Het Vonderen is met een jaar uitgesteld. Er komt aanvullend onderzoek naar de effecten van het toenemende wegverkeer.

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zou eigenlijk al dit jaar beslissen over de aanleg van extra rijstroken aan weerszijden. Dit zogeheten Tracébesluit valt in 2019, heeft de minister de Tweede Kamer laten weten.

Ook heeft ze verzekerd dat dit geen negatieve gevolgen zal hebben voor de planning. Verbreding van de A2 is nog steeds voorzien tussen 2022 en 2025. Dit schrijft ze in een brief over het MIRT, het uitvoeringsprogramma voor grote infrastructurele werken in Nederland.

Ingesproken
Voor de wegverbreding is een ontwerptracébesluit opgesteld, waar alle betrokken partijen al op hebben ingesproken. Herman Vrehen, voorzitter van Buurtenplatform A2VK, vindt dat de stuurgroep A2-verbreding er alert op moet zijn dat gemaakte afspraken gestand gedaan worden en ingebrachte wensen over bovenwettelijke voorzieningen als geluidwallen en groenvoorzieningen op tafel blijven. "We weten nu dat het langer gaat duren, maar ook dat we langer op moeten blijven letten. Want hoe langer iets duurt, hoe groter de kans dat andere mensen aan de touwtjes trekken die zaken weer anders interpreteren”, zegt hij.

Zienswijzen
Rijkswaterstaat ziet dit uitstel juist als een kans om meer tijd te nemen alle ingebrachte zienswijzen te verwerken en nader te bespreken met onder meer de omwonenden. Het belangrijkste doel is echter het uiteindelijke plan af te stemmen op de recentste ontwikkelingen in de omgeving. Ook rondom de A2 wijzigt infrastructuur, met gevolgen voor de verkeersstromen en effecten op de leefomgeving. Het berekenen van allerlei effecten gebeurt aan de hand van het verkeersmodel Nederlands Regionaal Model van Rijkswaterstaat, dat thans wordt geactualiseerd. Met het uitstellen van het Tracébesluit verschuift ook de Nota van Antwoord die de minister op alle zienswijzen uitbrengt.

De voorbereidingen voor het project, zoals de aankoop van gronden, gaan gewoon door, meldt Nieuwenhuizen. De provincie Limburg en de gemeente Sittard-Geleen zeggen ervan uit te gaan dat de A2 uiterlijk 2025 verbreed is en de minister beloften en afspraken nakomt.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen