De Stoomtrein Maatschappij zit graag in de put

Print
De Stoomtrein Maatschappij zit graag in de put

De monumentale draaischijfput bij de ZLSM in Simpelveld wordt een nieuwe attractie. Afbeelding: bas quaedvlieg

Simpelveld - Een locomotief op de plek draaien lijkt onmogelijk. Bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) kan het binnenkort.

Als je kind een remise van Thomas de Trein heeft, heb je hem gezien: de draaischijf. Het is een vernuftig stukje techniek in zakformaat. Je rijdt Thomas of aanverwanten naar buiten, gaat op de schijf staan en draait het juiste spoor op. Rangeren op een groot terrein is niet nodig.

Wat blijkt? Het is geen verzinsel van de mensen die Thomas creëerden. De draaischijf bestaat en heeft ook bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij in Simpelveld gelegen. Deze wordt weer in gebruik genomen. Het schijnt overigens niet vreemd te zijn als je de techniek niet kent. De draaischijf is niet meer nodig en praktisch overal verdwenen. In Nederland vind je ze hoogstens in musea.

Vreugdesprongetje
Iedereen die bij de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij betrokken is, heeft deze week een vreugdesprongetje gemaakt. Niet alleen vanwege de schijf. "We hebben het budget rond. De provincie en gemeente Simpelveld subsidiëren. We kunnen daardoor de hoek verbouwen waar de werkplaats, watertoren en draaischijf liggen. Straks heeft het publiek daar toegang. Voor veel mensen is dit een emotioneel moment. Sinds de oprichting van de ZLSM in 1988 was de verbouwing een diepgekoesterde wens”, zegt voorzitter Michel Schellekens.

Passend
Het is ook 30 jaar geleden dat een gedeelte van de draaischijf in Simpelveld werd ontdekt. Dat gebeurde bij het opruimen van het terrein. Er werd een muur gevonden die rond bleek te zijn. De Simpelveldse heemkundevereniging werd erbij gehaald om meer te achterhalen. Het bleek tot grote vreugde een put voor de draaischijf. Om die te laten werken, moest nog passend materiaal gevonden worden. Onder meer een 20 meter lange brug waar locomotieven of wagons op gereden kunnen worden. "Als we wagons willen draaien hoeven we straks niet meer naar Sittard of Maastricht te rijden. Het kan ter plekke en wordt ook een extra attractie. Vooral tijdens evenementen of bijzondere rijdagen.”

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →