‘Groente en fruit mogelijk duurder door aanhoudende droogte’

Print
‘Groente en fruit mogelijk duurder door aanhoudende droogte’

Afbeelding: iStock

Groente en fruit wordt mogelijk duurder om boeren te compenseren die door de aanhoudende droogte een mindere oogst hebben. Dat stelt de belangenorganisatie voor de landbouw LTO.

Boeren die wegens de aanhoudende droogte hun land en gewassen niet mogen besproeien, krijgen te maken met een mindere oogst. 

Spannend
Een zegsvrouw van LTO benadrukt dat boeren altijd al afhankelijk zijn van het weer. "Waar ze kunnen beregenen, is de situatie goed onder controle. Daar waar dat niet kan, lopen de fysieke opbrengsten van gewassen naar verwachting terug. Het wordt spannend nu."

De financiële schade van de droogte voor boeren is volgens LTO nog moeilijk in te schatten. Als het totale aanbod van hun producten kleiner wordt, kunnen de prijzen voor landbouwproducten als groente en fruit stijgen waardoor de omzetderving uiteindelijk meevalt.

Verbod
In verschillende delen van Nederland geldt een verbod op sproeien met water uit sloten, beken en kanalen, omdat dit onherstelbare schade aan de natuur kan veroorzaken. Daardoor zullen vooral boeren in de fruitteelt, akkerbouw en de groenteteelt te maken krijgen met een kleinere oogst.