Vragen over verplaatsing arbeidsmigranten Arcen naar Venlo

Print
Vragen over verplaatsing arbeidsmigranten Arcen naar Venlo

Bedrijventerrein Noorderpoort in Venlo. Afbeelding: Bing Maps

Venlo - Kunnen die arbeidsmigranten niet in Arcen blijven? Het was dinsdagavond de meest gestelde vraag tijdens een informatiebijeenkomst over het plan om 750 werknemers te huisvesten op bedrijventerrein Noorderpoort in Venlo.

Waarom blijven die 500 arbeidsmigranten eigenlijk niet gewoon op camping Maasvallei Oost in Arcen? Projectleider Peter van den Bogaert wordt de vraag dinsdagavond een aantal keer gesteld als hij in Galerie De Hoeve aan de Hakkesstraat in Venlo uitlegt geeft over de plannen op bedrijventerrein Noorderpoort. Daar wil Werkconsult Beheer BV een zogeheten resomeercentrum, voor een andere manier van cremeren, met herdenkingspark realiseren. En wil Uitzendbureau Verbeek uit Velden een ‘parkachtig complex’ voor maximaal 750 arbeidsmigranten laten bouwen.

Alternatief
Van den Bogaert, die deze avond circa 60 aanwezigen te woord staat, vertelt dat Verbeek al sinds 2016 zoekt naar een alternatief voor Arcen. Verbeek moet daar op 1 januari 2020 vertrekken. Waarom zegt Van den Bogaert niet precies te weten, maar feit is dat de gemeente Venlo geen huisvesting op recreatieoorden wil. "Op verzoek van de vorige wethouder Jos Teeuwen zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie", aldus de projectleider. "En die mocht niet in het buitengebied liggen." Reden waarom onder meer het voormalige asielzoekerscentrum aan de Weselseweg afviel als locatie.

Toezicht
Van den Bogaert vertelt de aanwezigen, van wie de meesten zich tegenstander tonen, dat Verbeek naast de 500 arbeiders op de camping nog eens 250 personen huisvest op kleinere locaties in Arcen en Velden. "En om het qua overlast beheersbaar te houden en qua planning praktischer te maken voor het bedrijf, willen we naar één groot complex." Daar zal volgens Van den Bogaert continu toezicht zijn. Hij stelt dat er op de camping in Arcen amper sprake is van overlast voor omwonenden.

Totaalplan
De projectleider legt uit dat de plannen voor het resomeercentrum en de arbeidsmigranten in eerste instantie niet bij elkaar hoorden. Hij stelt dat beide initiatieven op verzoek van de gemeente bij elkaar zijn gevoegd. Daardoor ontstond er een totaalplan voor het gebied rondom klooster Albertushof. Volgens Van den Bogaert is het niet zo dat het initiatief voor arbeidsmigranten dat van het resomeercentrum financiert of andersom. 

Verkeer
De omwonenden, bedrijven en aanwezige politici willen ook weten wat de nieuwe invulling van het negen hectare grote gebied betekent voor de parkeerdruk en het verkeer in de wijk. De arbeidsmigranten parkeren op het eigen terrein en rijden via de weg langs Bauhaus naar hun werk, zo is de bedoeling. Maar verder onderzoek naar de impact van verkeer volgt pas nadat het Venlose gemeentebestuur heeft besloten of het aan de plannen mee wil werken. Van den Bogaert verwacht 'binnen enkele weken' een antwoord van het college van B & W.