Engeland rekent af met penaltytrauma en schakelt Colombia uit

Print
Engeland rekent af met penaltytrauma en schakelt Colombia uit

Afbeelding: EPA

Colombia is dinsdagavond uitgeschakeld op het WK in Rusland. In de achtste finale trok Engeland na strafschoppen aan het langste eind.

Eric Dier schoot voor Engeland de beslissende penalty binnen. Hij maakte daarmee meteen een einde aan het penaltytrauma van de Engelsen. In 1990, 1996, 1998, 2004, 2006 en 2012 werd het land nog uitgeschakeld na strafschoppen.

Blessuretijd
Colombia was ruim een uur lang in alle opzichten de mindere ploeg. Grote afwezige was spelbepaler James Rodriguez. De topscorer van het vorige WK (zes treffers) bleek niet hersteld van een een kuitblessure. Hij moest vanaf de tribune toezien hoe de Colombiaanse ploeg lange tijd vrijwel machteloos was. Pas in de slotfase van de reguliere speeltijd, bij een achterstand van 0-1, durfden de manschappen van bondscoach José Pékerman vrijuit te voetballen. De alles-of-niets-speelwijze leverde een zeer late gelijkmaker (1-1) en een verlenging op.

Bacca
In de onvermijdelijke strafschoppenserie keerde doelman David Ospina eerst de inzet van Jordan Henderson, maar Mateus Uribe knalde daarna op de lat. De Engelse doelman Jordan Pickford stopte in de vijfde ronde de strafschop van Carlos Bacca waarna Eric Dier zijn ploeg naar de laatste acht schoot.

Engeland, dat in 2006 voor de laatste keer de laatste acht haalde op het WK, speelt zaterdag in de kwartfinales tegen Zweden. Colombia haalde bij het vorige WK in 2014 in Brazilië nog wel de laatste acht. Het gastland was destijds te sterk in de kwartfinale.