Honderdduizend Nederlanders hebben morbide obesitas

Print
Honderdduizend Nederlanders hebben morbide obesitas

Afbeelding: ANP

In Nederland lijden ruim honderdduizend 20-plussers aan de meest ernstige vorm van zwaarlijvigheid. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit de Gezondheidsenquête en Leefstijlmonitor van het CBS en het RIVM.

In totaal leed 14 procent van de Nederlanders in 2017 aan een vorm van obesitas, waarbij 1 procent de meest zware variant had. Daar bovenop heeft nog eens 36 procent van de volwassenen matig overgewicht, melden het CBS en het RIVM. Bij elkaar opgeteld kampt dus 50 procent van de 20-plussers in Nederlanders met overgewicht, waar dit begin jaren tachtig nog bij 33 procent het geval was. 

Klassen
Het RIVM spreekt van morbide obesitas wanneer iemand een BMI van meer dan 40 heeft. In totaal bestaan er drie klassen in overgewicht. De eerste klasse bestaat uit mensen met een BMI van 30 tot 35, de tweede klasse loopt van 35 tot 40 en de derde klasse bestaat uit mensen met een BMI van 40 of hoger. Het is de eerste keer dat er specifieke cijfers bekend zijn gemaakt over het aantal Nederlanders wat binnen één van de klassen valt. Eerder maakten het CBS en het RIVM enkel algemene cijfers bekend over het aantal mensen met obesitas. 

De nieuwe cijfers bevestigen dat vrouwen vaker kampen met obesitas dan mannen. Verder zijn ouderen vaker te zwaar dan jongeren. Van de Nederlanders van 65 tot 75 jaar lijdt 20 procent aan obesitas. Dat is het meest van alle leeftijdsgroepen.

Morbide obesitas Sinds 1981 worden lengte en gewicht van de Nederlandse bevolking jaarlijks uitgevraagd in een enquête. De meest gebruikte maatstaf voor overgewicht is de body mass index (BMI), het gewicht in kilogram gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Bij een volwassene is sprake van overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI van 30 of hoger spreekt men van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Bereken hier jouw BMI.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →