'OM begint onderzoek naar vermeende belastingfraude dj Afrojack'

Print
'OM begint onderzoek naar vermeende belastingfraude dj Afrojack'

Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar vermeende belastingfraude door de wereldberoemde Nederlandse dj Afrojack. Dit blijkt volgens De Telegraaf uit processtukken die in handen zijn van de krant.

De zaak tegen multimiljonair Afrojack, in het dagelijks leven Nick van de Wall geheten, hangt samen met de eerdere arrestatie van zijn fiscaal adviseur Frank B., afgelopen maart. Frank B., die eveneens verdacht wordt van belastingfraude, staat bekend als 'de fiscalist van de sterren'. 

Belastingparadijs
Vooral sterren met internationale carrières, onder wie veel dj's en fotomodellen, kregen van B. advies om op papier naar een belastingparadijs te verhuizen. Zo verplaatste Afrojack een deel van z'n bedrijven naar het belastingvriendelijke Cyprus en andere ondernemingen naar het eveneens 'fiscaal-luwe' Kanaaleiland Guernsey,  aldus de krant. 

In verband met het justitieel onderzoek naar de 30-jarige Afrojack deed de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) eind mei een inval en doorzoeking bij zijn voormalige manager in Amersfoort.

Eerder liet Afrojack al weten dat hij zelf niets heeft te verbergen voor de FIOD. Het OM en de FIOD onthouden zich van commentaar op het onderzoek en de doorzoeking bij de voormalig manager die overigens recent een rechtszaak verloor die hij had aangespannen tegen Afrojack. De man eiste een schadevergoeding van 7 miljoen euro van de dj omdat hij  gemaakte afspraken niet zou zijn nagekomen. 

Aandeelhouder
Die afspraken behelsden onder meer dat de toenmalige manager voor de helft aandeelhouder zou worden in een bedrijf waar de dj al zijn andere activiteiten in onderbracht. Tegelijkertijd zou Afrojack voor een miljoen euro aandelen kopen in het bedrijf van de manager. 

Volgens de rechter deugde de samenwerkingsovereenkomst tussen de dj en zijn toenmalige manager niet en gaf de manager Afrojack geen goede zakelijke adviezen. "Hij heeft de dj nooit aangeraden een onafhankelijk adviseur in de arm te nemen. Daardoor heeft hij zijn zorgplicht  als manager ten aanzien van zijn cliënt geschonden."

Headhunterz
Financieel adviseur Frank B. werkte ook nauw samen met de internationaal vermaarde Nederlandse dj Headhunterz. Die zou hij hebben aangezet tot belastingfraude.  Door fiscaal 'gesjoemel', oftewel de adviezen van B.,  zou Headhunterz (de 32-jarige Willen Rebergen, red.) enorme financiële schade hebben geleden. 

De fiscalist zou Rebergen, net zoals bij Afrojack zou zijn gebeurd, onder meer een Cypriotische vennootschap hebben laten oprichten om inkomsten buiten het zicht van de Nederlandse fiscus te houden. "Daarbij moesten de banden met Nederland zoveel mogelijk worden doorgesneden om de indruk te wekken dat hij hier niet meer woonde", zei advocaat Jurriaan Zee van de dj vorige week. 

Niet schuldig
B. ontkent alle beschuldigingen. Volgens zijn advocaat  heeft hij Rebergen gewezen op de fiscale voordelen van emigratie en voelde de dj daar aanvankelijk ook voor. "Het advies was inhoudelijk goed en in strijd met geen enkele wet, evenmin als de daartoe opgerichte constructie dat was. Dat Rebergen het advies niet opvolgde en in Nederland bleef, staat daar los van." 

Niet alleen Headhunterz en Afrojack werkte overigens samen met de onder vuur liggende fiscalist. Tot zijn klantenkring behoren ook ettelijke BN'ers, zoals dj Tiësto en RTL4-coryfee Linda de Mol. De Mol reageerde geschokt toen bekend werd dat de FIOD een inval bij B. had gedaan. In een korte schriftelijke verklaring die De Mol gaf aan zakenblad Quote stelde de presentatrice 'in shock' te zijn. "Frank B. doet al meer dan 25 jaar mijn financiële zaken, overigens zonder welke buitenlandse constructie dan ook'', aldus De Mol in haar reactie. "Als blijkt dat hij bewust grote fouten heeft gemaakt kan daar natuurlijk geen sprake meer van zijn.''