Abe Lenstra Stadion dicht: verdachte situatie

Print
Abe Lenstra Stadion dicht: verdachte situatie

Het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen Afbeelding: ANP

De omgeving van het Abe Lenstra Stadion in Heerenveen is afgezet vanwege een bommelding, die is gericht tegen voetbalclub sc Heerenveen. De politie zoekt momenteel met speurhonden in en om het stadion.

Op de achtergrond van de bommelding wil een politiewoordvoerder niet ingaan. ,,Dat is unieke informatie waarover alleen de dader beschikt, daar zeggen we nog  niets over." Wel neemt de politie de melding zo serieus dat er met man en macht gezocht wordt naar een 'verdacht pakketje of projectiel'. ,,Zolang we niet kunnen uitsluiten dat de melding niet serieus is, nemen we het zekere voor het onzekere."

Het nabijgelegen Friesland College en een aantal kantoorpanden zijn inmiddels vrijgegeven, het onderzoek spitst zich nu nog toe op het stadion van sc Heerenveen en Sportstad Heerenveen, een centrum voor sport, beweging en gezondheid. De politie hoopt het onderzoek 'in de loop van de ochtend' te hebben afgerond.

Melding op Twitter
De politie zette vanochtend het stadion en de omgeving ervan volledig af. Daarvoor had voetbalclub sc Heerenveen op de website al gemeld dat het stadion 'tot nader order' gesloten is. Dat deed de club ook via Twitter. Er is veel politie aanwezig.


Een woordvoerder van sc Heerenveen wil niet zeggen bij wie de melding binnenkwam of hoe laat, maar hij vertelt wel dat rond 05.30 uur al medewerkers van de club en beheerder Sportstad Heerenveen bij elkaar kwamen. Daarbij is het pand veiliggesteld om zeker te weten dat er niemand aanwezig was. Vervolgens is alles met linten afgezet en kwam de politie.

Wie achter de bommelding zit, wordt nog onderzocht. In het complex zitten het stadion, dat sc Heerenveen huurt van Sportstad, een school van Friesland College en een turnhal met kantoren van Sportstad. 

Examens
Leerlingen van het Friesland College die vandaag examens moeten doen, troffen vanochtend een gesloten deur en moesten de omgeving verlaten. Inmiddels is de schoollocatie weer gedeeltelijk opengesteld. Leerlingen kunnen via de ingang aan de zuidzijde naar binnen. Een woordvoerder van de school laat deze krant weten dat de examens al begonnen hadden moeten zijn. ,,Er wordt bekeken hoe dat wordt opgelost.''

Ook kantoorpanden aan de overkant van het stadion kunnen via de achterkant gewoon worden betreden.

Focus op stadion
Dat het Friesland College weer is vrijgegeven, betekent volgens de politiewoordvoerder niet dat het allemaal wel meevalt. De school kan op een veilige manier, dus niet aan de kant van het stadion, worden betreden, zegt hij. ,,In de school is niet gezocht. We richten ons op het stadion en de omgeving van het stadion. We werken van buiten naar binnen. Waar het kan, geven we bepaalde gebouwen weer vrij.'' Met speurhonden wordt in en rondom het Abe Lenstra Stadion gezocht.


De selectie van de profclub heeft vandaag een vrije dag. Gisteren was de ploeg van Jan Olde Riekerink in de derde oefenwedstrijd van het seizoen nog met 0-12 te sterk voor de amateurs van Stiens.