Nieuwe video Thaise voetballertjes vrijgegeven, duiklessen begonnen

Print
De Thaise autoriteiten hebben een nieuwe video vrijgegeven van de twaalf voetballertjes die al dagen vastzitten in een grot. In de video is te zien dat de meeste jongens een isolatiedeken dragen.

Ook stellen de voetballers zich voor en zeggen ze: "Ik ben in goede gezondheid".

Een voor een worden de jongeren in het licht gezet om zich daarna te identificeren. Af en toe wordt er wat gelachen. Het is niet duidelijk wanneer de beelden precies zijn opgenomen. De kinderen en hun 25-jarige coach werden maandag gevonden. Nu wordt bekeken hoe hulpdiensten hen veilig en wel weer uit het deels ondergelopen grottenstelsel kunnen krijgen.

Het jeugdteam bevindt zich in een grotkamer op vijf kilometer van de hoofdingang. Deze kamer wordt door speleologen Pattaya Beach genoemd. Een deel van het grottenstelsel is ondergelopen. Het idee is om de jongens te laten aansterken en ze vervolgens onder begeleiding door het nauwe grottenstelsel naar de uitgang te duiken. Dat vergt de nodige oefening, een hels karwei. De jongens kunnen niet zwemmen.

Toch hebben ze hun eerste duiklessen al gehad, laat de Thaise vice-premier en minister van Defensie Prawit Wongsuwan weten. "We leren de kinderen in een stoomcursus zwemmen en duiken. Als het waterniveau in de grotten daalt en de stroming afneemt, kunnen ze dan snel naar buiten."  

Vermist
De twaalf tieners van elf tot zestien jaar oud en hun trainer (25) verdwenen op zaterdag 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. 

De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

De kinderen en hun coach worden bijgestaan door duikers, medici en Thaise navy seals. "De stroming is nu nog erg sterk. Als we de kinderen eruit willen krijgen, hebben we veel mensen nodig", zegt minister Wongsuwan. Ook zei hij dat niet alle dertien jongens tegelijkertijd hun duik hoeven te maken. "Wie als eerste klaar is, kan als eerste gaan. En als er risico's zijn zullen we die eerst bekijken voordat we ze laten zwemmen." Dinsdag zou 120 miljoen liter water uit de grotten zijn gepompt. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →