Droogteprobleem: zuiden afhankelijk van eigen neerslag en grondwater

Print
Droogteprobleem: zuiden afhankelijk van eigen neerslag en grondwater

Afbeelding: iStock

De droogte veroorzaakt tot dusver vooral problemen op de hoge gronden in het oosten en zuiden van Nederland. In het lage noorden en westen is nog geen sprake van schaarste van water omdat er via de grote rivieren nog genoeg water het land binnenkomt.

De Unie van Waterschappen en de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) hebben dat woensdag bekendgemaakt op een persbijeenkomst in Someren (Noord-Brabant) naar aanleiding van de huidige weersomstandigheden.

Hoog Nederland is afhankelijk van eigen neerslag en grondwater. "De droogte manifesteert zich daar nu het meest'', zei beleidsadviseur Cees van Bladeren. Boeren moeten daar bijvoorbeeld zuinig omspringen met grondwater om de natuur te beschermen.

Geen sprake van crisis
Laag Nederland (west en noord) vertrouwt op water uit de grote rivieren en daar zijn tot dusver amper problemen. De Rijn staat laag maar de toevoer van water is voldoende. Met het Rijnwater is het peil van het IJsselmeer via de IJssel de afgelopen periode nog opgehoogd. Het IJsselmeer is cruciaal om het noorden van water te voorzien. De aanvoer van water via de Maas daalt en is iets minder dan normaal maar is ook nog voldoende, aldus voorzitter Hans de Vries van de LCW.

Van een crisis is nog allerminst sprake, aldus de beide partijen. "Voor het grootste deel van het land is er voldoende water en is er niks aan de hand’’, aldus het LCW. Vanwege de aanhoudende droogte sprak de LCW alleen van een dreiging en een potentiële crisis.

KNMI: droogte duurt voort
Tot eind volgende week valt er geen of nauwelijks regen. Er is daarna kans op neerslag maar dat zal geen eind maken aan de droogte.

"Het tekort neemt de komende periode sterk toe'', zei KNMI-meteoroloog Edwin Büscher woensdag in een toelichting tijdens een persbijeenkomst van de Unie van Waterschappen over het huidige weer. "We blijven bovendien hoge temperaturen houden. Het is te warm voor de tijd van het jaar'', aldus Büscher.

Het huidige neerslagtekort komt gemiddeld eens in de twintig jaar voor. Het is het grootst in het oosten en zuiden van het land, precies de gebieden die het meest afhankelijk zijn van neerslag.

In het stroomgebied van de grote rivieren Rijn en Maas is de situatie niet veel beter. Boven de Rijn is het overwegend droog en warm en ook de Maas hoeft voorlopig niet te rekenen op veel regenwater. "Ook in de rest van West-Europa is het droger dan normaal'', aldus het KNMI. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →