Waterputten boeren kunnen brandweer helpen bij bestrijden bosbranden

Print
Waterputten boeren kunnen brandweer helpen bij bestrijden bosbranden

Sproeien van het gewas langs de sevenumsedijk nabij Koningslust Afbeelding: Stefan Koopmans

Tal van boeren hebben woensdag een oproep in de mailbox gekregen om bij natuurbranden hun grondwaterputten ter beschikking te stellen aan de brandweer. Dat kan in deze kurkdroge periode, waar er een verhoogd risico bestaat op bos- en bermbranden, helpen het vuur snel te bestrijden.

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg hebben die oproep gedaan aan LLTB-leden die beschikken over een grondwaterput.

Beregenen
Boeren en tuinders maken gebruik van grondwaterputten om hun gewassen te beregenen. "We moeten er samen alles aan doen om eventuele schade aan onze natuur en het buitengebied te voorkomen en te bepreken”, zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. "Boeren en tuinders zijn zich heel bewust van hun rol in de samenleving.”

Natuurbranden
De grondwaterputten zijn geregistreerd bij Waterschap Limburg. Alle LLTB-leden hebben vandaag een e-mail ontvangen van de LLTB en Waterschap Limburg. "We hebben de leden die gebruik maken van een grondwaterput verzocht op korte termijn te reageren of de brandweer gebruik mag maken van hun waterput in geval van een natuurbrand”, aldus Har Frenken, bestuurder bij Waterschap Limburg.

De LLTB en Waterschap Limburg verzamelen en analyseren alle gegevens en treden zo snel mogelijk in overleg met relevante instanties.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →