Openluchtbioscoop op binnenplaats kasteel Limbricht

Print
Openluchtbioscoop op binnenplaats kasteel Limbricht

Nieuwe eigenaar Kasteel Limbricht Igor Stel Afbeelding: Harry Heuts

Limbricht - Het statige kasteel in Limbricht krijgt er een opvallende publieke functie bij. De binnenplaats gaat voortaan in de zomer fungeren als openluchtbioscoop.

De programmering komt in handen van filmhuis De Domijnen in Sittard, zo bevestigt filmprogrammeur Freek Huijs. Een lokale stichting die ijvert voor de bevordering van de filmcultuur in Sittard, levert een financiële bijdrage.

Motteburcht
De première van deze ‘nieuwe filmhuistraditie op een van de mooiste locaties in de stad’, zoals cultuurorganisatie De Domijnen het zelf omschrijft, vindt plaats op donderdag 12 juli in de late avonduren. Op de binnenplaats van de uit 1622 stammende motteburcht wordt dan op een groot bioscoopscherm de Franse komedie C’est la Vie! vertoond. ,,Het verhaal speelt zich af in een zeventiende eeuws kasteel, de film past dus naadloos in het decor”, vertelt Huijs. Omdat de zon in dit jaargetijde laat ondergaat, begint de voorstelling pas na tienen en duurt die tot na middernacht.

Uitverkocht
De Zomeravond Buitencinema, zoals het filmprogramma officieel is gedoopt, lijkt bij voorbaat al een schot in de roos. De 150 beschikbare kaartjes voor de première waren binnen drie dagen uitverkocht, bevestigt Huijs. Na overleg met ondernemer Igor Stel, die de horeca in het kasteel exploiteert, heeft het filmhuis daarom gisteren besloten om 100 extra tickets in omloop te brengen.

Stel reageert ‘razend enthousiast’ op de komst van de openluchtcinema, waarbij zijn bedrijf zorgt voor de stoeltjes, versnaperingen en desgewenst een driegangendiner vooraf in het kasteelrestaurant. "Dit is nou precies wat ons voor ogen staat met het kasteel. Laagdrempelige evenementen, voor jong en oud en met een goede mix van cultuur, historie en culinaire geneugten”, zegt Stel.

Hoe vaak de burcht in Limbricht als zomerse openluchtcinema gaat fungeren, staat volgens Huijs nog niet vast. "Daarover zijn we nog in overleg.” Wat Stel betreft gebeurt dat met grote regelmaat. "Twee keer per maand is voor ons absoluut bespreekbaar.”

 

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →