Max op Silverstone: Buitenom bij Rosberg en in de botsauto’s met Vettel

Print
Max op Silverstone: Buitenom bij Rosberg en in de botsauto’s met Vettel

Afbeelding: EPA/Geoff Caddick

Voorafgaand aan de Formule 1-race van Max Verstappen in Oostenrijk duikt de sportredactie in het track record van Max Verstappen. Dit weekend dus:de GP van Engeland, waar de Nederlander al op het podium stond en indruk maakte met inhaalacties en bikkelhard verdedigen.

Optredens: 3
Finishes: 2
Uitvalbeurten: 1
Beste kwalificatie: 3de (2016)
Beste race-resultaat: 2de (2016)
Aantal WK-punten: 30

Op fraaie wijze maakte Max Verstappen in 2014 zijn debuut in de Formule 3 op het asfalt van Silverstone, waar hij zondag aan zijn 70ste Grand Prix start. Niet zo gek dus, dat hij een jaar later met de nodige verwachtingen naar het 5.8 kilometer lange circuit trok voor zijn eerste GP van Groot-Britannië. 

Gespind
Een achtste plaats in Oostenrijk in de tas, dus werd er halverwege zijn debuutseizoen in de koningsklasse massaal naar de jonkie van Toro Rosso gekeken in Engeland. Maar het werd niet zijn weekend. Gespind in de kwalificatie, waar hij ook technisch malheur tegenkwam. Uiteindelijk gestart als dertiende, voor een race die maar drie rondes zou duren. In de derde bocht brak zijn achterkant uit en eindigde zijn eerste Britse avontuur in de grindbak.

Heel veel beter verging het hem een jaar later, al omhoog gepromoveerd naar topteam Red Bull Racing. De weken daarvoor had hij al gewonnen in Spanje en was hij tweede geworden in Oostenrijk. In Engeland voegde hij na al een derde plaats in de kwalificatie nóg een tweede plaats toe aan zijn palmares. Hij eindigde aanvankelijk als derde, achter de twee Mercedessen, maar Nico Rosberg kreeg na afloop nog een tijdstraf van tien seconden vanwege onreglementaire race-instructies over de boordradio in de slotfase van de wedstrijd. Zo schoof Verstappen nog een plek op.

Nattigheid
Geteisterd door nattigheid toonde de Limburger die dag al zijn enorme talent om in vochtige omstandigheden te racen. Zijn inhaalactie op Nico Rosberg in de zestiende ronde, buitenom in Becketts, behoort tot de fijnste kunststukjes van zijn carrière. "Pretty sensational’’, zo noemde teambaas Christian Horner het.

"In de regen ging het echt supergoed’’, erkende Verstappen. "Ik zat de hele tijd al achter Rosberg, maar kwam hem met al die spray niet zo goed voorbij, omdat ik het niet goed kon zien. Toen dat eenmaal wat minder was, was ik er ook gelijk langs’’, aldus de Limburger, die zijn derde plaats nog in een tweede plaats zag veranderen. "Het maximale resultaat.’’

Ommekeer
Een jaar terug bleek Silverstone na een dramatische eerste seizoenshelft de voorzichtige opmaat voor de ommekeer. Voor het eerst sinds de GP van Monaco haalde hij na drie uitvalbeurten op rij in Engeland weer eens de finish. Als vierde, ver achter de machtige Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas en Kimi Räikkönen. Maar wel profiteerde hij nog optimaal van het terugvallen van Sebastian Vettel, die zijn banden in het slot aan gort reed.

Botsauto spelen
In het begin van de race was een stevig robbertje knokken met Vettel voor Verstappen al het meest plezierige deel van de race geweest. Hij stak de Duitser meteen voorbij bij de start, waarna hij zijn derde plaats lang met het mes tussen de tanden verdedigde. "Het lijkt wel of Vettel botsautootjes wil spelen’’, riep de Nederlander over de boordradio, terwijl de Duitser maar bleef mekkeren en afkeurende gebaren bleef maken. Na de pitstop, waar Verstappen even werd opgehouden door een haperende wielmoer, was het gevecht echter over, waarna de door hem al zo gevreesde race in niemandsland begon, op het droge asfalt in Northamptonshire.

"We zijn nog steeds te langzaam, maar hebben hier wel maximaal gepresteerd’’, oordeelde Verstappen toen. "Nu is het zaak dat we de auto verder verbeteren.’’

Serieuze verbetering volgde pas na de zomerstop, met zeges in Maleisië en Mexico en een tweede plaats in Japan.