Droogte verhoogt alertheid; Risicofase 2 voor Maastricht

Print
Droogte verhoogt alertheid; Risicofase 2 voor Maastricht

In gebieden met bos, heide en/of gras neemt de kans op natuurbrand toe bij droog weer. Afbeelding: iStock

“Op dit moment zijn hulpdiensten en natuurbeheerders extra alert op het ontstaan van natuurbrand. U ook?” Dat meldt natuurbrandrisico.nl na het intikken van de plaatsnaam ‘Maastricht’.

Op de website natuurbrandrisico.nl zijn verschillende veiligheidsregio's in Nederland aangesloten, waaronder de Veiligheidsregio Zuid-Limburg.

De melding voor Maastricht hoort bij Fase 2, die ingaat als het al langere tijd droog is in de natuur. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook medewerking van burgers om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Er geldt in deze fase geen verbod om de natuur in te trekken. Wel wordt gevraagd extra alert te zijn, gebruik te maken van het gezonde verstand en om verdachte zaken meteen te melden via 112.

Natuurbrandrisico.nl werkt met 2 fases: 1 en 2. Factoren zoals windsnelheid, temperatuur, droogte en luchtvochtigheid, gemeten door meetstations in natuurgebieden, maar ook de meteogegevens van KNMI en Buienradar, informatie van natuurbeheerders, informatie van brandweerdeskundigen uit het veld en eigen waarneming bepalen de fase voor een veiligheidsregio. De fase wordt, indien nodig, rond middernacht aangepast.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →