Jubilerend café Bracke: altijd een bruine kroeg gebleven

Print
Jubilerend café Bracke: altijd een bruine kroeg gebleven

Van links naar rechts: Paul Bracke, oprichter Peter Bracke en de huidige uitbaters Suzanne Bracke en Dennis Peters. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Toen café Bracke in 1978 zijn deuren opende, bestond de drankenkaart uit welgeteld 7 drankjes: pils, sjoes, witte wijn, cola, sinas, rum en whisky. Bij het veertigjarig bestaan is dat aantal uitgebreid naar meer dan 150. “We zijn wel met onze tijd meegegaan, maar onder de streep zijn we altijd een bruin café gebleven.”

In de veertig jaar dat café Bracke zijn biertjes tapt aan het Pancratiusplein, is de Heerlense horeca flink veranderd. “De kroegcultuur in Heerlen is totaal anders dan vroeger”, zegt uitbater Dennis Peters. “Niet alleen in het aanbod van cafés, ook in de manier waarop mensen op stap gaan.”

Nachtbrakers
Peters doelt daarmee onder meer op het thuis indrinken, waarna mensen na middernacht tot vroeg in de ochtend gaan stappen. Van die nachtbrakers moet Bracke het niet hebben; de omzet wordt hier vooral overdag en in de avond behaald. “We hebben wel geprobeerd in te spelen op dat veranderende uitgaansgedrag”, vertelt uitbaatster Suzanne Bracke. “We hebben speciale avonden en nieuwe concepten gelanceerd. We zijn wel met onze tijd meegegaan, maar onder de streep zijn we altijd een bruin café gebleven.”

“Toen we in 1978 begonnen, had je naast ons eigenlijk alleen café Bijsmans”, blikt oprichter Peter Bracke terug. “Niet veel later kwam de Tapperij erbij. Daarmee had je de horeca in het centrum wel gehad.”

Wie dat plaatje naast het huidige kroegenbestand legt, ziet iets totaal anders. Er zijn tientallen uitgaansgelegenheden, waaronder feestcafés, loungebars en shishabars. Het aanbod in Heerlen is zeer divers en de plek voor bruine kroegen wordt daarin steeds kleiner. Wie tien jaar geleden had voorspeld dat een iconisch café als Bijsmans ter ziele zou gaan, zou voor gek zijn versleten. “Toch zie ik een kentering”, zegt Paul Bracke, de broer van Peter die in 1979 zijn baan in het onderwijs opzegde om hem in de drukke zaak te helpen. “De laatste jaren zie ik meer stamgasten uit de eerste tien tot vijftien jaar in het café terug.”

Happy hour
Het verhaal van Bracke is het verhaal van een café dat al veertig jaar een bruine kroeg is gebleven. Tekenend daarvoor is het happy hour. Waar bijna alle cafés dit onder druk van de gezondheidspolitie hebben afgeschaft, tapt Bracke zijn biertjes twee keer per week voor een euro per glas. Met tot 2015, toen Peter met pensioen ging, de aankondiging die vaste Brackegangers bekend in de oren klinkt: ‘Dames en heren, happy hour! Pils en fris, één eurie. Alleen binnen!’. Of we die woorden vrijdag om half zes weer gaan horen, dat laat Peter in het midden. “Ik moet nog even kijken of ik dat thuis geregeld krijg,”  besluit hij met een veelbetekenende blik.

Café Bracke viert het veertigjarig bestaan op vrijdag 6 juli vanaf 17:00 uur. Om 17:30 start het befaamde happy hour. Ook treedt Herriemenie Miserabel op en draait DJ Wim Frijns plaatjes.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →