Partij van de Dieren stelt vraagtekens bij bewegingsjacht op zwijnen

Print
Partij van de Dieren stelt vraagtekens bij bewegingsjacht op zwijnen

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De Partij van de Dieren in Provinciale Staten heeft grote vraagtekens bij de diervriendelijkheid, effectiviteit en noodzaak van de zogeheten bewegingsjacht op wilde zwijnen.

Statenlid Pascale Plusquin heeft er vragen over gesteld naar aanleiding van een artikel in De Limburger.

De partij beschouwt de bewegingsjacht als een vorm van drijfjacht, omdat bij deze jachtmethode de dieren richting jagers worden gedreven. De klassieke drijfjacht is verboden. Volgens jagers is er een groot verschil tussen bewegingsjacht en de oude drijfjacht.

Wetswijziging
Plusquin wil van het college van Gedeputeerde Staten onder meer weten hoe de provincie er op gaat toezien dat het verschil tussen bewegingsjacht en de verboden drijfjacht niet vervaagt. Overigens is bewegingsjacht nu wettelijk gezien nog niet mogelijk. Daar is een wetswijziging voor nodig. De provincie heeft daar wel voor gepleit bij het Rijk als extra middel om de overlast van zwijnen beheersbaar te houden. De provincie heeft onder meer zorgen over schade aan landbouwgewassen en verkeersongevallen met zwijnen.

De partij wil van de provincie onder meer weten welke preventieve maatregelen zijn getroffen om overlast van wilde zwijnen tegen te gaan. Ook vraagt de partij zich af welk wetenschappelijk onderzoek er ten grondslag ligt aan bewegingsjacht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →