Droogte: bloemen kwijnen weg in bedding Maas, rommel duikt op

Print

Afbeelding: Bob Luijks

Wat een rommel in de bedding van de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen! Door de aanhoudende droogte komt steeds meer afval bloot te liggen. “Afval zover het oog reikt”, zo ontdekte natuurfotograaf Bob Luijks woensdagochtend tijdens een wandeling in het enkele jaren geleden opgeleverde natuurgebied.

"Kleine banden, grote banden, video- en cassettebandjes, drinkflesjes, winkelwagentjes, delen van een boot, oneindig veel schoenen en ballen, ondefinieerbare stukken roest, asbest…  En zo gaat het maar door. De bedding van de Grensmaas lijkt eerder op een vuilnisbelt in plaats van een natuurgebied."

Het vele afval wordt met het water aangevoerd en bezinkt kennelijk juist in dit gebied. Van internationale afspraken over schone rivieren lijkt ineens geen sprake meer. “Ik kom op veel plekken, maar een dergelijke puinhoop heb ik nog nooit gezien. Iedereen kent wel de plastic zakken en touwen die in bomen achterblijven na hoogwater, maar dit slaat alles”, vertelt Bob Luiks. “De grote vraag is wie dit nu gaat opruimen. Het natuurgebied is van Staatsbosbeheer, maar de bedding officieel van Rijkswaterstaat.”

De droogte zorgt voor allerlei problemen, maar dit is weer een probleem van hele andere orde. “In dit gebied spelen kinderen uit de omringende dorpen. Alle rommel is enorm gevaarlijk. Denk aan de scherpe delen van het roestige metaal, maar ook aan onbekende stofjes die misschien wel helemaal niet goed zijn voor het menselijk lichaam. Je moet er toch niet aan denken…”

Ook voor de natuur vormt alle rotzooi een risico. Vele vogels maken optimistisch gebruik van de lage waterstand. De bedding ligt immers helemaal vol snackjes, zoals slakken. Kleine plastic- en metaaldeeltjes kunnen zo gemakkelijk in de maag van de vogels terecht komen.

De waterstand zal de komende periode nog verder dalen, waardoor nog meer afval bloot komt te liggen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →