Waterputten boeren kunnen brandweer helpen

Print
Waterputten boeren kunnen brandweer helpen

Afbeelding: Brandweer

Tal van boeren hebben woensdag een oproep gekregen om bij natuurbranden hun grondwaterputten ter beschikking te stellen aan de brandweer.

Dat kan in deze kurkdroge periode, waar er een verhoogd risico bestaat op bos- en bermbranden helpen het vuur snel te bestrijden.

Schade voorkomen
De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Waterschap Limburg hebben die oproep gedaan aan LLTB-leden die beschikken over een grondwaterput. Heel Limburg telt 9.167 putten voor de landbouw. Boeren en tuinders maken gebruik van grondwaterputten om hun gewassen te beregenen. "We moeten er samen alles aan doen om eventuele schade aan onze natuur en het buitengebied te voorkomen en te bepreken", zegt LLTB-bestuurslid Jan Veltmans. "Boeren en tuinders zijn zich heel bewust van hun rol in de samenleving."

Aan banden leggen
De brandweer waardeert het gebaar van de boeren. Een zegsman van de Veiligheidsregio Limburg-Noord stelt wel dat gekeken moet worden of de aansluitingen die de brandweer gebruikt op de waterputten passen. Boeren en tuinders in Limburg hoeven vooralsnog niet te vrezen dat Waterschap Limburg het gebruik van waterputten voor beregening aan banden gaat leggen, stelt woordvoerster Sylvia Van Nispen. "Dat is bij mijn weten ook nog nooit gebeurd. Een dergelijke stap zou ook vele miljoenen schade betekenen voor de agrarische ondernemers."

Volgens haar blijft het grondwaterpeil ondanks de droogte toch nog op een behoorlijk niveau. "Een deel van het water dat wordt gebruikt om te beregenen komt weer terug in de bodem."

Maaswater
Verder zorgt het waterschap dat er zoveel mogelijk Maaswater in de beken kan stromen. Dat moet ook bijdragen aan behoud van het grondwaterpeil. Ook zet het schap stuwen omhoog om water in de beken vast te bouden. Het waterschap is extra alert op gevolgen van droogte. Het gaat daarbij ook om zaken als vissterfte. Ondiep water warmt sneller op en heeft een lager zuurstofgehalte waardoor vissterfte kan ontstaan. 

Oosten en zuiden
De droogte veroorzaakt tot dusver vooral problemen op de hoge gronden in het oosten en zuiden van Nederland. De Unie van Waterschappen en de Landelijke Commissie Waterverdeling (LCW) hebben dat woensdag bekendgemaakt in het Brabantse Someren. Hoog Nederland is afhankelijk van eigen neerslag en grondwater. "De droogte manifesteert zich daar nu het meest", zei beleidsadviseur Cees van Bladeren. Van een crisis is nog allerminst sprake, aldus de beide partijen. Vanwege de aanhoudende droogte sprak de LCW alleen van een dreiging en een potentiële crisis. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →