Tumult over zwartvoetpinguïns

Print
Heel wat commotie is er ontstaan op Facebook over nieuwe bewoners van kinderboerderij Daalhoeve in Maastricht: drie zwartvoetpinguïns. De vogels hier te houden zou dierenmishandeling zijn. Bij de boerderij zijn ze "heel erg geschrokken."

Ze hebben wel vaker heftige reacties gehad. Zoals toen de stokstaartjes kwamen. Die zouden volgens sommige ‘dierenliefhebbers’ niet thuis horen op een kinderboerderij. Maar de weerstand die de huisvesting van drie zwartvoetpinguïns op boerderij Daalhoeve in Maastricht oproept, is extreem, laat beheerder Déanne Naebers weten.

Beschuldigingen
Het regende tientallen negatieve reacties op Facebook. "Dit hadden we niet verwacht. Er worden beschuldigingen geuit die gewoon niet kloppen. Bijvoorbeeld dat vrijwilligers nergens verstand van hebben, dát klopt niet.” Of mensen denken dat pinguïns in extreme kou dienen te leven zoals op de Zuidpool,  maar dit gaat voor deze drie vogels niet op, vult ze aan. Want zwartvoetpinguïns komen juist van oorsprong voor in het tropische Namibië, legt Déanne uit.

Ze vindt het vervelend dat de medewerkers van de boerderij van dierenmishandeling worden beticht. "Er is juist een enorme inzet en toewijding van iedereen.” Bovendien zijn er regelmatig controles van de dierenpolitie en de NVWA (Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit die ook de gezondheid van dieren bewaakt; red). "Deze instanties hebben geconstateerd dat er hier niets aan de hand is.” De NVWA, die de boerderij afgelopen vrijdag nog bezocht, bevestigt dit. "Wij hebben alles in goede orde aangetroffen”, aldus een woordvoerder.

Exotische dieren
De drie mini-pinguïns – als ze rechtop staan meten ze hooguit dertig centimeter – zijn in gevangenschap geboren in een Europese dierentuin. Sinds eind juni verblijven ze op de boerderij in het  hart van Daalhof. Bedoeling is de buurt kennis te laten maken met exotische dieren, waarvan Daalhoeve tien soorten mag houden. Behalve de stokstaartjes en pinguïns zijn er onder andere stekelvarkens, otters en een Serval kat (mini-luipaard) te zien.

"Als een gezin hiervoor naar een dierentuin moet kost dat best wel wat geld. In deze wijk hebben de mensen over het algemeen weinig te besteden. Onze boerderij is gratis te bezoeken, zo kan de buurt dus toch kennis maken met exotische dieren.”

Goed verzorgd
En dat gebeurt volop deze woensdagmiddag. Opa’s en oma’s met kleinkinderen en moeder en vaders met hun kleine grut vergapen zich aan de beesten. Maar ook studenten, zo  blijkt. Zoals Romee van den Bergh en Manon Rutgers die helemaal weg zijn van de zwartvoetpinguïns. "Zó schattig.” De twee studenten zagen op Facebook de commotie. "Dat was voor ons de trigger te komen kijken. Het ziet er allemaal prima uit hier. Dit is helemaal niet zielig.”

Daar is Marianne, oma van de vijfjarige Joas Tak die even helemaal in de ban is van de vogels, helemaal mee eens. "We komen hier ten minste twee keer per week. De dieren zijn gewoon altijd goed verzorgd.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →