Vmbo-debacle: bestuurder scholenkoepel buitenspel gezet

Print
Vmbo-debacle: bestuurder scholenkoepel buitenspel gezet

André Postema. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

De raad van toezicht van de Stichting Limburgs Voorgezet Onderwijs (LVO) benoemt nog deze week een interim-bestuurder die de volledige verantwoordelijkheid voor VMBO Maastricht op zich neemt. De afwikkeling van het huidige examendebacle inbegrepen.

Dat dat schrijft minister van Onderwijs Arie Slob in een brief aan de Kamer.

Buitenspel
De voorzitter van het college van bestuur heeft hierbij geen inhoudelijke rol, schijft de minister. LVO-voorzitter André Postema, die steeds meer onder druk komt te staan zijn functie neer te leggen, komt daardoor buitenspel te staan in dit dossier.

Onderzoeken
De minister schrijft verder dat de onafhankelijke toezichthouder Auditdienst Rijk (ADR) gaat onderzoeken of de onderwijsinspectie steken heeft laten vallen. De onderzoekers beginnen deze maand nog en krijgen tot uiterlijk november de tijd. Naast dat onderzoek naar de rol van de inspectie, wordt ook breder gekeken naar de kwaliteit van schoolexamens in Nederland. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door de VO-Raad en wordt geleid door Geert ten Dam, de voorzitter van de Universiteit van Amsterdam.

Hesteltoetsen
Een eerste groep leerlingen van VMBO Maastricht kreeg woensdag te horen welke toetsen er nog gemaakt moeten worden om hun diploma te krijgen. De rest van de in totaal 354 gedupeerden is donderdag aan de beurt. Om het voor de leerlingen behapbaar te maken, is gekozen voor zogenaamde hersteltoetsen. Ze hoeven niet alle gemiste proefwerken over te doen, maar hoeven maar één toets per vak te maken. Die worden daarvoor speciaal door Cito samengesteld. Het eerste vak dat ze moeten leren, is maatschappijleer. Al op 11 juli krijgen ze de eerste kans het vak af te ronden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →