Minder bezoekers voor Nederlandse film

Print
Minder bezoekers voor Nederlandse film

Afbeelding: ANP

Het bioscoopbezoek aan Nederlandse films is de afgelopen vijf jaar met 36 procent gedaald.

Deze 'zorgwekkende' trend constateert Filmdistributeurs Nederland (FDN) in een woensdag gepresenteerd rapport. De daling is opvallend omdat het aantal bezoeken aan buitenlandse bioscoopfilms in diezelfde periode met meer dan 30 procent is gestegen.

Marktaandeel
Ook in 2018 lijkt het tij niet te keren. In de eerste paar maanden is het marktaandeel van Nederlandse films onder de 10 procent gezakt. Ook in vergelijking met vrijwel alle Europese landen is het aandeel van vaderlandse producties in het bioscoopbezoek in Nederland opvallend laag.

Investeringen
De filmdistributeurs constateren dat er geen sterke Nederlandse publieksfilms meer worden gemaakt. Het rapport van FDN legt de schuld deels bij het Filmfonds dat voor dit soort films te weinig geld zou uittrekken. Maar ook de investeringen uit de private sector in vaderlandse titels is met vele miljoenen gedaald de afgelopen jaren. Een ander probleem is de terugloop van inkomsten als gevolg van piraterij.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →