Aantal faillissementen in Limburg fors gedaald

Print
Aantal faillissementen in Limburg fors gedaald

Foto ter illustratie Afbeelding: iStock

Sittard - Het aantal Limburgse bedrijven dat over de kop gaat, is in de eerste zes maanden van dit jaar gedaald met 27 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2017.

Limburg doet het daarmee een stuk beter dan het landelijke gemiddelde, blijkt uit een inventarisatie van de Kamer van Koophandel. Die wijst uit dat het aantal bankroeten in een jaar tijd voor heel Nederland met 10 procent is gedaald: van 1682 naar 1512.

Dynamiek
De dynamiek in het Nederlandse bedrijfsleven is groot. In de eerste zes maanden van dit jaar zijn meer bedrijven gestart dan in dezelfde periode in de afgelopen vijf jaar. Tegelijkertijd sloten ook meer bedrijven de deuren dan in die jaren, becijferde de Kamer van Koophandel. In beide gevallen betreft het vooral zzp’ers.

In het eerste halfjaar begonnen 106.602 bedrijven. Daar stonden 66.729 ondernemingen tegenover die stopten. Per saldo groeide het aantal eigen zaken met 2,2 procent tot een kleine 1,9 miljoen. Limburg blijft wat het aantal startende ondernemingen betreft iets achter. In deze provincie nam het aantal nieuwe bedrijven toe met 1 procent, vergeleken met vorig jaar.

Bouw
De groei zat landelijk gezien met name in de bouw. In die branche gingen op jaarbasis 37 procent meer bedrijven van start in de eerste helft van dit jaar. In totaal kwamen er 3628 ondernemingen bij. Slechts 111 bouwbedrijven stopten ermee. Ook de zakelijke dienstverlening groeide flink. De detailhandel is minder in trek. Het aantal winkels kromp per saldo met 257 stuks.