Beek: we moeten bouwen als de Batavieren

Print
Beek: we moeten bouwen als de Batavieren

Afbeelding: De Limburger

Beek - De afvoercapaciteit in Beek was bij het noodweer op 22 mei niet afdoende. Om nieuwe water- overlast te voorkomen moeten we hoger bouwen, zoals de Batavieren, zegt de gemeente.

Dat is één van de maatregelen die Beek voorstelt in een opvallend snel opgesteld evaluatierapport over de extreme hoosbui.

Lees ook: Beek wil betere maatregelen als antwoord op noodweer

Knelpunten
Beek heeft als eerste gemeente in de regio in korte tijd alle knelpunten in het afvoersysteem in kaart gebracht en daarvoor een groot aantal oplossingen voorgesteld. Eén ding staat vast: je kunt geen riool- en wateropvangstelsel bouwen dat iedere extreme bui aankan. De bevolking moet daarom leren wateroverlast op straat te accepteren, zolang dat geen schade voor de veiligheid, gezondheid of economie oplevert.

Hoger bouwen
Beekenaren kunnen zelf ook maatregelen treffen, zoals op iets hoger bouwen. "Dat wisten de Batavieren op hun terpen al en dat wisten we dertig jaar geleden ook nog, maar daarna is de aandacht voor het bouwpeil afgenomen. Wellicht omdat we in de vorige eeuw weinig extreme buien hebben gehad en meer aandacht hadden voor rolstoeltoegankelijkheid”, schrijft ambtenaar Paul Janssen in zijn rapport. "Normaal liggen de tuindeuren op gelijke hoogte als bestrating. Leg die bij nieuwbouw tien centimeter hoger”, licht hij toe. "Winkels zijn rolstoelvriendelijk, maar daardoor loopt het water meteen de winkel in.” Hij erkent dat daar een spanningsveld met gehandicapten optreedt.

Waterveiligheid
"Ook bouwkundige trends als het bouwen van garages en kelders met een verblijfsfunctie onder de woning zijn niet bevorderlijk voor de waterveiligheid.” Daarom adviseert hij kelders met stenen vloeren en waterwerende muren, minder bestrating in tuinen, waterwerende garagedeuren en terugslagkleppen.

Ook gemeente en Waterschap hebben een taak, zoals het aanleggen van meer waterbuffers en afvoergoten. Binnenkort houden de gemeenten in de regio een theoretische stresstest van het afvoersysteem. Janssen: "We laten dan in theorie extreme buiten vallen. Via gedetailleerde hoogtekaarten en de capaciteit van het riool krijgen we inzicht in de risico’s.” De praktijkstresstest was al op 22 mei. "Die hebben we niet gehaald, want er was overlast”, zegt wethouder Hub Hodzelmans.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →