Brits stel vergiftigd met zelfde zenuwgas als Skripal

Print
Brits stel vergiftigd met zelfde zenuwgas als Skripal

De plek waar het stel werd aangetroffen. Afbeelding: AFP

Het Britse stel dat in kritieke toestand in het ziekenhuis ligt, is in aanraking gekomen met hetzelfde zenuwgas als waarmee ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in maart zijn vergiftigd.

Dat heeft het hoofd van de Britse antiterreurdienst, Neil Basu, woensdag gezegd.

Novitsjok
Het is nog niet bekend waar en hoe het stel met het zenuwgas novitsjok in aanraking is gekomen. Basu heeft geen aanwijzingen dat er opzet in het spel is. "Niets in hun achtergrond wijst erop dat de man en vrouw een doelwit waren."

Salisbury
De aanslag op Skripal en zijn dochter vond plaats in Salisbury. Sporen van dat gif waren in april nog altijd aanwezig in het stadje. Het stel uit Amesbury is zaterdag in het nabijgelegen Salisbury geweest. Dinsdag heeft de politie lange tijd delen van de twee plaatsjes afgezet. De twee veertigers kwamen zaterdag in aanraking met het zenuwgas. Daarna werden ze onwel en zijn ze naar een ziekenhuis overgebracht. Aanvankelijk dacht de politie dat het om vervuilde drugs ging.

Volgens de medische diensten is er slechts een beperkt risico voor de volksgezondheid. Toch is er donderdag een spoedoverleg op het ministerie van Binnenlandse Zaken over het incident.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu