Vrouw beklimt Vrijheidsbeeld: 'Ik kom niet naar beneden tot alle kinderen zijn vrijgelaten'

Print
Vrouw beklimt Vrijheidsbeeld: 'Ik kom niet naar beneden tot alle kinderen zijn vrijgelaten'

Afbeelding: AFP

De politie van New York heeft woensdag op de nationale Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag een vrouw gearresteerd die op het voetstuk van het Vrijheidsbeeld was geklommen. De vrouw wilde met de actie op Liberty Island voor de kust van New York protesteren tegen het strenge immigratiebeleid van president Donald Trump.

Het duurde vier uur voordat het de politie lukte om de vrouw, Therese Patricia Okoumou, van het standbeeld af te krijgen. CNN meldt op basis van politiebronnen dat de vrouw verklaard zou hebben 'niet naar beneden te komen tot alle kinderen vrijgelaten zijn'.

Onderhandeld
Bezoekers die tijdens het protest op het eiland aanwezig waren, werden geëvacueerd, ferry’s die naar het beeld onderweg waren, moesten omkeren.

Volgens National Park Service-woordvoerder Jerry Willis is met de activiste onderhandeld om naar beneden te komen, maar ging zij daar in eerste instantie niet op in. Het duurde uiteindelijk vier uur voordat de politie de vrouw kon overtuigen om naar beneden te komen. Daar werd ze gearresteerd.

Eerdere actie
De protestgroep Rise and Resist had eerder op de dag ook al actie gevoerd aan het Vrijheidsbeeld. Een aantal demonstranten hingen een spandoek met de oproep ‘Abolish ICE’ – schaf de immigratiepolitie af -  terwijl ze t-shirts droegen met letters erop die samen dezelfde tekst vormden.

Zeker zes van hen werden nadien gearresteerd, aangezien het wettelijk verboden is om spandoeken aan het monument op te hangen.

De groep ontkent iets te maken te hebben met de actie van de vrouw, hoewel ook zij een ‘Rise and Resist’ t-shirtje droeg en banden heeft met de groep. "Ze heeft die klim op eigen initiatief gedaan, zonder dat wij er iets vanaf wisten", zegt Rise and Resist-organisator Martin Joseph Quinn. "Het maakte geen deel uit van ons plan."