Scarlett Johansson onder vuur wegens transgender rol

Print
Scarlett Johansson onder vuur wegens transgender rol

Scarlett Johansson tijdens een promotie-evenement van de film Ghost in the Shell in Tokio. Afbeelding: EPA

Actrice Scarlett Johansson is onder vuur komen te liggen nadat werd aangekondigd dat zij in een nieuwe film een transgender man zal spelen.

Er zijn genoeg transgender acteurs die zo'n rol op zich kunnen nemen, vinden critici, waaronder Transparant-actrice Trace Lysette. Zeker aangezien deze acteurs doorgaans een stuk minder kansen krijgen dan anderen.

Johansson werkt voor de film Rub & Tug wederom samen met regisseur Rupert Sanders, die haar ook inhuurde voor zijn film Ghost in the Shell. Rondom de casting van Johansson in die film was ook veel te doen; Ghost in the Shell is gebaseerd op een boekenserie waarin een Japanse personage de hoofdpersoon is. 

Rub & Tug gaat over Jean Marie Gill, die in de jaren 70 en 80 een massagesalon had in de stad Pittsburgh. Gill was geboren als vrouw, maar ging als man door het leven onder de naam Dante. 

Oscar
De agent van Johansson zou in een reactie op de ophef hebben verwezen naar acteurs als Jeffrey Tambor, Jared Leto en Felicity Huffman.

Allemaal acteurs die niet zelf transgender zijn, maar wel veel lof hebben gekregen voor het spelen van een transgender personage. Leto won enkele jaren geleden zelfs een Oscar voor zijn rol in de film Dallas Buyers Club.

Kans
Een non-argument, vinden meerdere critici. April Reign, die online de campagne #OscarsSoWhite leidde (en hiermee kritiek uitte op het gebrek aan diversiteit onder zowel Oscar-stemmers als genomineerden), heeft Johansson op Twitter opgeroepen om de rol op te geven.

Volgens Reign heeft de actrice al een loopbaan om van te dromen en zou de rol voor een transgender acteur juist een gouden carrièrekans zijn. 

Uitdaging
Trace Lysette, een transgender actrice die bekend werd door de Amazon-serie Transparant, schrijft dat ze 'minder boos zou zijn als ik in dezelfde [casting]kamers zou worden toegelaten als Jennifer Lawrence en Scarlett, maar we weten dat dat niet het geval is'. 

Transgender actrice Jamie Clayton uit onder meer de film The Neon Demon keert de zaken om: volgens Clayton worden transgender acteurs juist enkel en alleen uitgenodigd om auditie te doen voor transgender rollen. Zij daagt regisseurs uit om trans acteurs in te huren om personages te spelen die níet transgender zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →