Tihange 3 niet bestand tegen inslag vliegtuig

Print
Tihange 3 niet bestand tegen inslag vliegtuig

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Het gewapend beton van een bunker naast de Belgische kernreactor Tihange 3 is verzwakt. Het gebouw is niet sterk genoeg om een inslag – bijvoorbeeld van een neerstortend vliegtuig – te doorstaan. Dat meldt de Belgische toezichthouder FANC.

In het gebouw staan de back-up noodsystemen, die moeten worden gebruikt als de normale apparatuur om de kernreactor aan te sturen, uitvalt.

Onderhoud
De kernreactor ligt sinds 30 maart plat voor gepland onderhoud. Bij een inspectie werden problemen aangetroffen met beton in 'een niet nucleair deel' van het complex. Bij het blootleggen van de beschadigde delen, ontdekten de inspecteurs afwijkingen in het gewapend beton. Die afwijkingen blijken  er al sinds de bouw in te zitten. Een deel van het staal is verkeerd aangebracht.

Tests
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Tihange 3 tot eind september dicht zou blijven voor onderhoud. Maar nu moeten er nieuwe tests worden uitgevoerd om te zien of het bouwwerk onder de constructiefout lijdt. De reactor kan pas opstarten als vaststaat dat het gebouw na de nodige reparaties sterk genoeg zal zijn.

Tihange 3 werd in 1985 in gebruik genomen en zou eigenlijk in 2015 dichtgaan, maar de regering besloot de levensduur van de kernreactor met 10 jaar te verlengen om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Vier van de zeven Belgische kernreactoren liggen nu stil.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →