Mia Röling (85) beleeft de avond van haar leven bij Rieu

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Ze heeft alle shows die op dvd te krijgen zijn gezien. Net als de televisieprogramma’s die over haar grote favoriet gaan. Maar nog nooit was de Maastrichtse Mia Röling-Comans aanwezig bij een concert van André Rieu op het Vrijthof. Tot woensdag 4 juli 2018.

Ze is een fan van het eerste uur. Toch heeft Mia Röling nooit het genoegen gehad om ‘haar André’ een keer live te zien en te horen. Een avondje Vrijthof zit er niet in. Ze staat al die jaren dag en nacht klaar voor haar zieke man. Na een lang ziekbed komt hij verleden jaar te overlijden. Afgelopen winter weten de kinderen van Mia wat hen te doen staat. Zoon Paul Röling, al 25 jaar fotograaf bij zo ongeveer alle thuiswedstrijden van MVV: “Natuurlijk was er groot verdriet door het overlijden van pa. Mam is weliswaar slecht ter been, maar voor de rest nog heel erg vitaal. En haar grote droom was geen groot geheim. André Rieu op het Vrijthof een keer meemaken.”

Een verrassende ontmoeting
Bij Café Vrijthof 9 zit Mia Röling woensdag eerste rang. Zichtbaar geniet ze van de sfeer op de terrassen en plein. Iets verderop maakt traditiegetrouw André Rieu zijn opwachting op het bordes van het Theater aan het Vrijthof. Daar staan zoals altijd honderden fans vrijwel oog in oog met de wereldster. Ook de 85-jarige Maastrichtse gaat een kijkje nemen. Paul Röling rijdt haar rolstoel tactisch naar de zijkant van het bordes. Mia heeft daar prachtig zicht op André Rieu en de leden van het Johann Strauss Orkest. Ze blijft niet onopgemerkt. Zangeres Laura Engel, violist Aga Fizzano en trompettist Roger Diederen komen haar tegemoet. Terwijl Rieu het overige publiek entertaint krijgt de glunderende senior een exclusieve meet en greet met de drie muzikanten. Ze pakt spontaan de hand van Laura Engel. Tijd voor een fotomoment.

Een kwartiertje later zit Mia nog enigszins beduusd weer op haar plek. Maar het volgende hoogtepunt dient zich alweer aan. André Rieu is onderweg voor zijn gebruikelijke parade langs de terrassen. Haar kinderen hebben haar een prominente plaats weten te bezorgen. Helemaal vooraan zittend komt de man die haar de afgelopen jaren zoveel plezier heeft gegeven met zijn shows op een meter van haar vandaan voorbij. De show moet nog beginnen, maar Mia’s avond kan nu al niet meer stuk.

Twee keer 85 uit Londen en Maastricht
Pal tegenover Mia Röling staat de Londense Valerie. Ook zij is 85 en net zoals Mia is ze helemaal idolaat van de Maastrichtse stehgeiger. En voor de Engelse is het ook de eerste keer dat ze André Rieu ‘in het echt gaat meemaken’. Haar twee dochters vonden dat dan wel moest gebeuren in ‘his masters home town’. Terwijl Rieu richting bühne gaat krijgen Mia en Valerie nog snel even de gelegenheid om elkaar een handje te geven. Een moment waar het fenomeen zelf van zou kunnen zeggen: “Dat is wat muziek doet. Het brengt mensen bij elkaar”.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →