Flinke aanvaring tussen LVR en burgemeester Roermond

Print
Flinke aanvaring tussen LVR en burgemeester Roermond

Van Rey op archiefbeeld. Afbeelding: ANP

De laatste raadsvergadering voor de zomer in Roermond begon donderdagmorgen met een knal. Een fikse botsing tussen de LVR en burgemeester Rianne Donders over de nieuwe indeling van zitplaatsen in de raadszaal, die Donders als voorzitter van de raad heeft gemaakt.

De negenkoppige LVR is in de nieuwe indeling ‘weggestopt’ onder de publieke tribune en dat  bevalt de partij allerminst. Daardoor is ze niet meer te zien voor belangstellenden op die tribune. En ze zit veel verder bij de burgemeester vandaan, die nogal eens door de partij op de korrel wordt genomen. 

Buiten
Volgens de LVR is het overal gebruikelijk in de politiek dat de grootste partij in het midden zit. De fractie heeft het gevoel bewust aan de kant te zijn gezet. "Als stoelen buiten gezet konden worden, hadden we daar nu gezeten." Jos van Rey ging vervolgens pontificaal op de publieke tribune zitten.

Mailwisseling
Blijkbaar ging aan de discussie in de raad woensdag een heftige mailwisseling vooraf waarin de LVR burgmeester Donders "bepaalde kwalificaties" toedichtte. GroenLinks drong erop aan dat de LVR die kwalificaties terug zou nemen, maar daar voelde de oppositiepartij geen enkele behoeft toe. "U kunt niet boven de partijen staan. Daar bent u niet toe in staat", voegde Dré Peters de burgemeester toe.

Donders, die eigenlijk niet te veel woorden aan de kwestie vuil wilde maken, voelde zich geroepen toch te reageren. "Elke keer als ik iets doe wat u niet bevalt, krijg ik het verwijt dat ik niet boven de partijen sta. De enige manier om in uw ogen boven de partijen te staan, is doen wat u wilt."

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →