Onderzoek naar fraude met inburgeringsexamens

Print
Onderzoek naar fraude met inburgeringsexamens

Afbeelding: iStock

Twee taalscholen in Utrecht en Amsterdam worden ervan verdacht fraude te hebben gepleegd met inburgeringsexamens. De recherche van de Inspectie SZW heeft woensdag op elf locaties huiszoeking gedaan, maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.

Immigranten in Nederland moeten binnen drie jaar na aankomst inburgeringsexamen doen, waarna een verblijfsvergunning kan worden aangevraagd. Ze krijgen voor de lessen een lening van maximaal 10.000 euro.

Ambtelijke corruptie
De taalschool in Utrecht wordt ervan verdacht te veel lesuren te hebben gedeclareerd en handtekeningen van inburgeraars te hebben vervalst. De taalschool zou daardoor honderdduizenden euro's meer hebben gekregen dan waar recht op was.
Twee bestuurders van de school worden verdacht van de fraude. Een van hen wordt ook verdacht van ambtelijke corruptie, omdat hij ook ambtenaar van de gemeente Utrecht was en zo een dubbelrol in de fraude zou hebben gepleegd.

De taalschool in Amsterdam beschikte vermoedelijk over examenvragen, zou de leerlingen daarop hebben getraind en eveneens te veel uren hebben geschreven. Ook daar zijn twee bestuurders als verdachte aangemerkt.
 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen