Minister stuurt Postema nog niet weg

Print
Minister stuurt Postema nog niet weg

Minister Ingrid van Engelshoven Afbeelding: ANP

Het ministerie van Onderwijs is niet van plan de bestuursvoorzitter van VMBO Maastricht, André Postema, nu weg te sturen, maar wil eerst een onderzoek van de onderwijsinspectie afwachten.

Dat zei minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in reactie op een breed gesteunde oproep uit de Kamer. Wel gaf de minister aan dat zij een andere keuze zou hebben gemaakt dan de persoon in kwestie, André Postema.

Lees ook: Kamer oordeelt snoeihard over LVO-bestuurder Postema

Veel Kamerleden waren donderdag keihard in hun oordeel over Postema, die in tegenstelling tot de andere leden van het College van Bestuur niet is opgestapt.

Dwang
Van Engelshoven stipte aan dat de minister inderdaad dwang kan uitoefenen over de positie van een bestuurder, maar pas nadat een onderzoek naar het bestuurlijk handelen is afgerond. Dat onderzoek wordt momenteel gedaan door de inspectie.

Zonder toezeggingen te doen maakte Van Engelshoven - net als eerder haar onderwijscollega Arie Slob, die donderdag wegens ziekte afwezig was - wel duidelijk wat zij persoonlijk vindt van de situatie. "Als je bestuurder bent moet je je in de spiegel aan kunnen kijken. Ben ik de goede persoon op de goede plek? Ik geloof dat ik in dit geval een andere afweging had gemaakt.’’

Rijkers
De Raad van Toezicht stelde deze week een interim-bestuurder aan, die in de praktijk alle taken van het bestuur heeft overgenomen bij VMBO Maastricht. Michel Rog (CDA) vroeg of het klopte dat het ministerie de RvT hiertoe heeft moeten dwingen. "Dwingen in formele zin kunnen we niet. Maar we kunnen in meer of mindere mate dingen dringend adviseren'', zei de minister met opgetrokken wenkbrauwen.

Balkenende-norm
Rog wilde ook weten of het eventueel mogelijk is om als het onderzoek is afgerond salaris terug te vorderen van Postema, die net onder de Balkenende-norm verdient. "Eerst feiten vaststellen, dan kijken welke conclusies we eraan kunnen verbinden'', aldus de minister over het onderzoek van de inspectie. "Maar ik zal de vraag van de heer Rog goed in het achterhoofd houden.'' 

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen