PvdA-fractie wil af van bestuurder VMBO-debacle

Print
De PvdA-fractie in de Tweede Kamer trekt de handen af van partijlid André Postema, die hoofdverantwoordelijk is voor het debacle met examens bij het VMBO in Maastricht. Het Maastrichtse PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen heeft dat laten weten.

Postema is ook fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer. Of de Tweede Kamer-fractie hem ook hier liever ziet vertrekken, liet Ploumen in het midden.

App
Kort daarvoor had ze partijleider Lodewijk Asscher telefonisch gemeld dat het beter zou zijn hem te laten vallen: "We kunnen Postema niet overeind houden. Hij moet de eer aan zichzelf houden."

Dat berichtje in WhatsApp kwam door een fout van Ploumen per ongeluk naar buiten. In plaats van de boodschap in een persoonlijke chat naar Asscher te sturen, plaatste ze het in een zogenoemde statusupdate. Daardoor kon iedereen die Ploumen in zijn of haar contactenlijst heeft staan, het bericht zien. Ploumen zegt geen idee te hebben hoe dat heeft kunnen gebeuren, maar ze noemt het ontzettend akelig.

Vervelend
Ploumen heeft Postema inmiddels gebeld en gezegd dat ze het vervelend vindt dat het op deze manier naar buiten is gekomen. "Het is aan hem wat hij nu verder doet. Dat kan ik niet voor hem beantwoorden", aldus de vicefractievoorzitter. Hoe Postema aan de telefoon reageerde, wilde Ploumen niet zeggen.

Asscher vindt het niet nodig Postema zelf ook nog te bellen: "De boodschap is nu wel duidelijk." Volgens hem is de VMBO-bestuurder zich ongetwijfeld op zijn positie aan het beraden.

Eerder donderdag maakten de meeste partijen in de Tweede Kamer al duidelijk dat zij vinden dat Postema weg moet als voorzitter.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →