Postema door het stof in brief aan wethouder Maastricht

Print
Postema door het stof in brief aan wethouder Maastricht

André Postema. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

In een brief aan de Maastrichtse wethouder Bert Jongen (D66, onderwijs) betoont de geplaagde bestuursvoorzitter van onderwijskoepel LVO, André Postema, diepe spijt voor het examendebacle bij VMBO Maastricht.

“Dit is als een bom ingeslagen. Bij de leerlingen en hun ouders, maar ook bij de docenten van de school en de samenleving, in en buiten Maastricht. Als bestuurder ben ik daar eindverantwoordelijk voor. Het spijt mij enorm  voor onze leerlingen van het VMBO Maastricht. Dit had nooit mogen gebeuren”, schrijft Postema. Om eraan toe te voegen dat de afgelopen week “een verschrikking was. Voor de leerlingen, die in grote onzekerheid verkeren. En ook voor de school en het bestuur”.

Steun
Postema bedankt Jongen voor de steun die hij afgelopen week van de wethouder mocht ondervinden. “U deed dat vanuit het belang van de leerlingen en daarvoor zijn we u dankbaar. We hopen de komende tijd het beschadigde vertrouwen terug te winnen. Tijdens onze overleggen van de afgelopen week heeft u ons daartoe terecht zeer aangemoedigd.”

Kapitein
Ook nu blijft Jongen de geplaagde bestuurder steunen. “Een kapitein moet op zijn schip blijven staan als er schipbreuk wordt geleden”, zei Jongen in een reactie tegen persbureau ANP. Wat er op VMBO Maastricht is gebeurd, noemt de wethouder “onvergeeflijk”. Maar hij zou het “onbegrijpelijk hebben gevonden als Postema was opgestapt. Pas als het schip in veilige haven is, dan is het aan de raad van toezicht om te besluiten wat er met Postema gebeurt. Nu niet”, aldus Jongen.

Verzetten
Postema, die de voorbije dagen niet in de media wilde reageren op zijn wankele positie bij de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs, zegt in de brief dat hij zich als bestuurder van LVO realiseert hoe rauw deze crisis bij iedereen die betrokken is bij het onderwijs in Maastricht, op het dak is gevallen. “Ze doet zich voor in periode waarin we als schoolbestuur juist de bakens aan het verzetten zijn, om in de stad weer gezond, breed en gevarieerd onderwijs aan te kunnen bieden (…) Hierin was ook voorzien om het VMBO Maastricht weer terug te brengen tot drie kleinschalige afdelingen van drie brede scholengemeenschappen”.

Onder de radar
Op dit moment telt de stad nog maar één VMBO, aan de Bemelergrubbe. Het debacle, waardoor 354 diploma’s ongeldig werden verklaard, wijt hij wederom aan “beslissingen die de docenten eigenstandig, te goeder trouw, hadden genomen om voor de leerlingen het toetsprogramma uitvoerbaar te houden. Zij houden hier toestemming voor moeten vragen en hebben dit niet gedaan. Met grote, door hen niet voorziene gevolgen. Ook de nieuw aangetreden schoolleiding heeft dit niet gezien. Het was ingesleten. Onder de radar. Ook dat is onverteerbaar.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen