‘Teleurstellende’ reacties op onderzoek OVV

Print
‘Teleurstellende’ reacties op onderzoek OVV

De kerncentrale in Tihange. Afbeelding: Flickr/Roger Gerbig

De reacties op aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) voor het verbeteren van nucleaire veiligheid zijn ‘teleurstellend’. Volgens de OVV hebben de verantwoordelijke staatsecretaris en de nucleaire waakhond ANVS maar lauw gereageerd op de aanbevelingen die in februari werden gedaan.

De OVV rapporteerde destijds dat de samenwerking tussen Nederland, Duitsland en België veel beter moet, teneinde goed voorbereid te zijn op een kernongeval. Er wordt te weinig geoefend en slecht gecommuniceerd, zowel intern als naar buiten toe, en de crisisaanpak bij een kernramp is in ieder land verschillend. De raad vond ook dat de autoriteiten meer oog moeten hebben voor de zorgen in de samenleving. Aanleiding voor het onderzoek was de onrust onder de bevolking over incidenten in de Belgische kerncentrales Doel en Tihange (38 kilometer van Eijsden). Berichten over incidenten bij kerncentrales zijn moeilijk te begrijpen en kunnen onrust veroorzaken bij burgers, daar houden de autoriteiten te weinig rekening mee, stelde de OVV. 

Communicatie nog steeds gebrekkig
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat beperkt zich in haar reactie op het rapport voornamelijk tot intenties en het opsommen van reeds eerder getroffen maatregelen. Ze gaat nauwelijks in op concrete acties die worden ondernomen.

De toezichthouder ANVS belooft de risicocommunicatie te verbeteren, maar maakt  niet helder wat in gang is gezet. De ANVS spreekt vooral intenties uit en gaat niet in op daadwerkelijke maatregelen. Enkele recente incidenten tonen aan dat de communicatie nog steeds gebrekkig is. Als voorbeeld noemt de OVV dat inwoners van Midden- en Noord-Limburg in mei bewust niet zijn ingelicht door de veiligheidsregio over fouten bij de verdeling van jodiumtabletten.

Verwarring en onrust
Als zich een kernongeval voordoet, zal de samenwerking waarschijnlijk niet goed verlopen, vreest de OVV. De maatregelen om mensen te beschermen tegen straling verschillen per land. Dit kan leiden tot verwarring en onrust. In de afspraken over crisiscommunicatie wordt ook te weinig rekening gehouden met verschillen in taal en cultuur. Nederland heeft met België en met Duitsland geen afspraken gemaakt over gezamenlijke besluitvorming bij een kernongeval. 

Berichten over incidenten bij kerncentrales zijn moeilijk te begrijpen en kunnen onrust veroorzaken bij burgers, daar houden de autoriteiten te weinig rekening mee, stelt de OVV. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →