Toverlands Avalon gaat zaterdag open: bekijk hier de eerste beelden

Print
Sevenum - Een echte tovercursus en met een boot door een mysterieuze grot varen. Port Laguna en Avalon, de nieuwe fantasiewerelden die Toverland zaterdag opent, zijn magisch. Toch steelt achtbaan Fenix de show..

Kijk daar in de verte. De Innovatoren. Ineens is er dat besef: dit is geen droomwereld. Dit is Sevenum, Noord-Limburg. Gezien vanaf veertig meter hoogte. Met benen die in het luchtledige bungelen en een hart dat op hol slaat.

7160 liter ver
Waarom kruipt een mens eigenlijk in zo’n achtbaan als deze Fenix die attractiepark Toverland morgen opent voor het grote publiek? Dit beest dat onder meer bestaat uit 692 ton staal, 7160 liter verf, 25 kilometer kabel en 12.818 bouten is in negen maanden tijd op deze plek neergezet. Naast de achtbaan zijn ook fantasiewerelden Port Laguna en Avalon nieuw. Hier leren kinderen met een échte toverstok magische kunsten van Merlijn de Tovenaar en kan iedereen die niet van snel, hard en hoog houdt een rustig tochtje maken per boot die onderweg in een donkere, mistige grot verdwijnt.

Fantasiewereld
In de wereld buiten Toverland worden het kleurrijke, tropisch aandoende Port Laguna en het mysterieuze Avalon ‘een investering van 35 miljoen euro’ genoemd. In de fantasiewereld die Toverland wil scheppen, zijn het magische dorpen die jong en oud losweken van hun alledaagse beslommeringen. Bij bezoekers die over een beetje fantasie beschikken, zal dat niet moeilijk zijn. Wie met een toverstok ingewikkelde patronen in de lucht tekent om beweging in een mooie etalage te krijgen, voelt zich echt wel magisch als het daadwerkelijk lukt.

Magisch
De aantrekkingskracht van de Fenix tussen al die fleurige vrolijkheid is al even magisch. Al is het even slikken als de vogel snel en bijna geruisloos naar het hoogste punt van de baan zoeft. Het blijft een rare gewaarwording: vastgesnoerd zitten in een rijdende trein die straks van veertig meter hoog naar beneden kukelt en er met de beste wil van de wereld niet uit kunnen. Niet aan beginnen. Dat zou logisch zijn. En toch trekt de Fenix als een magneet.

Maar vlak voor de onvermijdelijke val, hier zo met dat uitzicht op de Innovatoren, lijken een noodstop en een klim naar beneden over die enorme trappen ineens uitermate aantrekkelijk. Wat echter volgt, is een rustige bocht naar rechts, nog steeds hoog boven Sevenum. Een kerktoren verdwijnt uit zicht. Boerenakkers flitsen er even voor in de plaats. Dan wordt alles zwart. Tijd voor een zinnige gedachte is er de eerstvolgende twee minuten niet. Het verstand gaat op nul. Het hele lijf tolt 180 graden. Voeten die eerst naar beneden hingen, worden de lucht in geslingerd. Fenix kronkelt over de blauwe baan en even komt de grond wel héél erg dichtbij.

 


Angstaanjagend
Het angstaanjagende gevoel dat de maag nog ergens veertig meter hoog is blijven steken terwijl de rest van het lichaam al beneden is, blijft daarbij overigens achterwege.

De Fenix oogt dan misschien erg bruut, maar deze vogel is opvallend zachtaardig voor iedereen die met hem meevliegt. Natuurlijk zorgt hij voor een enorme stoot adrenaline. Daarvoor is hij tenslotte ook uit de as herrezen. Maar de Fenix is zeker niet eng. Vriendelijk, zelfs. En voor herhaling vatbaar.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →