Pruimentaart met een bodem van Italiaans koekkruim

Print

Bijna te mooi om op te eten.... bíjna... Afbeelding: Studio Philippi

Werken met een briesje door de keuken, strakblauwe lucht zover als ik kan zien, elke dag buiten eten en spontaan stoppen bij een kraampje langs de weg voor een zak sappige pruimen. Maak er deze pruimentaart mee, met Italiaans koekkruim op de bodem om de sappen te binden.

Pruimentaart met cantuccini
voor 6 personen

Bereiding: 30 minuten 
Wachten: 30 minuten 
Oven: 35 minuten + afkoelen

Ingrediënten
- 200 gram zelfrijzend bakmeel, gezeefd
- 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
- 100 gram + 2 eetlepels suiker
- 2 eetlepels melk
- 6 koekjes cantuccini (Italiaanse amandelkoekjes, of neem bitterkoekjes), verkruimeld
- 300 gram rijpe pruimen
- 1 ei, losgeklopt
- poedersuiker

Nodig 
- keukenmachine of mixer met deeghaken
- ingevette cakevorm (25 cm)
- bakpapier
- keukenkwastje

1 Kneed in de keukenmachine of met de mixer een soepel deeg van het bakmeel, de boter, 100 g suiker, de melk en een beetje zout. Vorm er een bal van en laat het deeg in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

2 Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Leg op de bodem van de vorm een stuk bakpapier. Rol de helft van het deeg op een bebloemd oppervlak uit tot een rechthoekige lap van 30 x 18 cm. Leg in de vorm en druk het deeg goed in de naden. Strooi de koekkruimels over de deegbodem.

3 Halveer de pruimen, verwijder de pit en snijd de pruimen in dunne partjes. Verdeel over de koekkruimels. Rol de rest van het deeg ook uit tot een rechthoekige lap en bedek er de pruimen mee. Druk de deegranden goed op elkaar. Bestrijk het deeg met een beetje ei en maak enkele insneden in het deegdeksel.

4 Bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 35 minuten goudbruin en gaar. Laat 'm in de vorm afkoelen. Neem de pruimentaart uit de vorm en bestuif met poedersuiker.Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi