Postema trekt zich niets aan van eensgezinde roep om vertrek

Print
Postema trekt zich niets aan van eensgezinde roep om vertrek

Afbeelding: ANP

De leerlingen van VMBO Maastricht, de Tweede Kamer, zijn eigen PvdA, beide ministers van Onderwijs: allemaal zien ze bestuursvoorzitter André Postema het liefst nog vandaag vertrekken. Maar de voorzitter van het college van bestuur wil van geen wijken weten, zo liet hij donderdag weten.

Postema is de enige overgebleven bestuurder van de koepel waar VMBO Maastricht onder valt, zijn collega’s stapten op nadat het debacle met de eindexamens op de school aan het licht was gekomen.

Lees ook: Postema door het stof in brief aan wethouder Maastricht

Steun van Maastricht
De bestuurder, die tevens PvdA-fractievoorzitter is in de Eerste Kamer, zegt een mandaat te hebben van de Raad van Toezicht om te waken over de continuïteit van LVO. "Daar ben ik mee bezig'', aldus Postema via zijn woordvoerder. De onderwijswethouder van Maastricht, Bert Jongen (D66), sprak donderdag wel zijn steun uit voor Postema.

Onderzoek
Minister Ingrid van Engelshoven zei eerder donderdag in een debat wel een bevoegdheid te hebben om een bestuurder tot opstappen te dwingen, maar dat ze dat paardenmiddel pas kan inzetten nadat een onderzoek is afgerond naar het bestuurlijk handelen. Dat onderzoek wordt momenteel uitgevoerd door de onderwijsinspectie.

Andere beslissing
Maar, zo benadrukte Van Engelshoven, zelf zou zij een andere beslissing hebben genomen. "Als je bestuurder bent moet je je in de spiegel aan kunnen kijken. Ben ik de goede persoon op de goede plek? Ik geloof dat ik in dit geval een andere afweging had gemaakt.’’ Haar collega Arie Slob liet zich eerder al in soortgelijke bewoordingen uit. Van Engelshoven verving Slob donderdag, omdat die laatste met een bacteriële infectie in het ziekenhuis in Zwolle ligt.

Ploumen
De druk op Postema nam donderdag verder toe door een bericht van PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen. Een tekst die zij naar eigen zeggen naar partijleider Lodewijk Asscher had willen versturen, plaatste ze per ongeluk in haar openbare Whatsapp-status.

"Lo, we kunnen Postema niet overeind houden. Iemand moet nu bellen dat hij de eer aan zichzelf moet houden’’, luidde de boodschap, die te lezen was voor eenieder die Ploumen in zijn of haar contactenlijst heeft staan.
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →