Deputé doet er ook nog even promotie bij

Print
Deputé doet er ook nog even promotie bij

Afbeelding: Twitter

VVD’er Joost van den Akker (33) trad drie maanden geleden aan als economiedeputé. In de tussentijd vond hij ook nog tijd om zijn proefschrift af te ronden. Deze week promoveerde hij.

Zijn onderzoek naar het referendum verschijnt uitgerekend in de week dat de discussie tussen voor- en tegenstanders weer in alle hevigheid is losgebarsten. Het kabinet wil af van het raadplegend referendum dat in 2014 in het leven werd geroepen. De Tweede Kamer heeft inmiddels ingestemd en ook de senaat lijkt volgende week voor afschaffing te gaan stemmen. Het ziet er dus niet naar uit dat de aanbevelingen die Joost van den Akker in zijn proefschrift Ruling the Referendum doet, snel praktijk zullen worden in Nederland. "Ach. Toen ik in 2012 met mijn promotie begon, was het er nog niet. Nu ik klaar ben, wordt het waarschijnlijk weer afgeschaft. Er komt vast op den duur wel weer iets voor in de plaats waar ze mijn advies voor kunnen gebruiken."

Onderzoek
Van den Akker richtte het onderzoek specifiek op referenda over EU-gerelateerde onderwerpen. De volksraadpleging over de Brexit en in Nederland het Oekraïne-referendum zijn bekende, recente voorbeelden. Al zijn er tussen 1972 en 2016 ruim 60 referenda gehouden in deze categorie, verspreid over 21 landen. Het overgrote deel werd gewonnen door de regering.

De VVD'er heeft onderzocht onder welke omstandigheden een regering de meeste kans maakt om een referendum te winnen. Als het goed gaat met de economie en een regering zich verzekerd weet van brede steun in het parlement, wordt een referendum bijna altijd gewonnen. Ook kan een kabinet dat kort aan de macht is, uitgaan van een voor haar gunstigere uitslag dan een die er al lang zit. Verder heeft hij onderzocht wat er gedaan wordt met de uitslag van referenda en wie ze initieert.

Zijn werk als gedeputeerde heeft niet hoeven lijden onder zijn promotie, verzekert hij. Op het moment dat hij Twan Beurskens in maart opvolgde was het onderzoek al klaar. "Alleen in de aanloop naar de verdediging was het een gekkenhuis."